Afbeelding
Foto: Tjip Ridder, gemeente Zeewolde

Vier Zeewoldenaren benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – De een moest mee naar een modeshow, de ander naar een lunch met de kinderen, een lezing in Den Haag of zelfs een etentje met de Koning, maar uiteindelijk was daar allemaal niets van waar en was het alleen maar de bedoeling de betrokkene woensdagmorgen 26 april naar De Verbeelding te lokken. Daar zaten familie en vrienden al te wachten, want zij waren er wel van op de hoogte dat er deze ochtend lintjes zouden worden uitgereikt. Burgemeester Gerrit Jan Gorter mocht ze opspelden bij vier Zeewoldenaren die elk voor zich een jarenlange veelal vrijwillige staat van dienst hadden voor de samenleving.

Vrouwen van Nu

Thea Reinhart-Boter doet al meer dan vijftig jaar vrijwilligerswerk. Zo was ze 31 jaar coördinator van de collectes voor het Rode Kruis in Anloo en Zuidlaren. Ze zette de routes uit, verdeelde de collectebussen en was vele uren bezig met handmatig tellen van de donaties. Ook richtte zij handvaardigheidsclubjes op, waarna de gemaakte producten op markten en braderieën werden verkocht voor het Rode Kruis. Als jeugdteamleidster en scheidsrechter zette mevrouw Reinhart-Boter zich tien jaar in voor handbalvereniging HVA. Ze werkte zeventien jaar als vrijwilliger in bejaardentehuis Holthuis in Annen. Tevens is ze bij elkaar al bijna twintig jaar actief voor achtereenvolgens de provinciale commissie Vrouwen van Nu Annen en Flevoland. Mevrouw Reinhart zet zich nog steeds in. Ze is al veertien jaar wijkcontactpersoon en contactpersoon leeskring en kunstgroep Vrouwen van Nu Zeewolde. In de aan haar toegewezen wijk is ze voor alle dames een luisterend oor en zorgt ze voor bloemen/kaarten bij lief en leed.

Oma Iet

Iet Boer-van Starrenburg is sinds 1980 vrijwilliger. Ze werkte twintig jaar in de gehandicaptenzorg op ’s Heerenloo in Ermelo: betaald en vrijwillig. Ze gaf de cliënten daarbij altijd de extra aandacht gegeven die nodig was. Zo ging ze mee naar activiteiten, maar naaide ook aangepaste kleding en bakte oliebollen op oudejaarsavond. Ook heeft mevrouw Boer zich vele jaren ingezet voor het Toon Hermans Huis Zeewolde (centrum voor leven met en na kanker). Daar werd haar grote inlevingsvermogen enorm gewaardeerd. Vanaf 2000 was ze actief bij het Meldpunt en de Open Tafel Zeewolde. Hier kookte ze twee tot drie keer per maand voor een groep van ongeveer dertig tot veertig ouderen. De decoranda is nog steeds actief; in de Sfinx, waar ze woont, zorgt ze vaak voor verschillende buren. En in vakanties is ze kookbegeleidster bij een woon/zorgboerderij, waar ze als ‘oma Iet’ graag gezien is. Kortom, vrienden en familie doen nooit vergeefs een beroep op haar.

Heel punctueel

Gerla Van Leeuwen-van Nederpelt is sinds zij in 1991 in Zeewolde kwam wonen actief geweest als vrijwilliger. Ze staat bekend als iemand die er voor de volle honderd procent voor gaat. Veel van haar vrijwilligerstaken deed ze vanuit haar passie voor de zorg. Ze is in diverse rollen (voorzitter, secretaris, wijkhoofd en collectant) ruim 28 jaar actief geweest voor de Hartstichting afdeling Zeewolde. Ook is ze al twintig jaar vrijwilliger van de EHBO afdeling Zeewolde. Tijdens de coronapandemie was ze actief als vrijwilliger vanuit de EHBO bij de Covid-vaccinatiecentra in Flevoland. Op het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne zelfs vrijwel fulltime. Ook is zij betrokken bij het VVD Netwerk Zuiderzee, waar ze momenteel de functie van secretaris vervult. Hier laat ze haar punctuele kanten zien. Zo weet ze bijvoorbeeld de procedures voor de voorbereiding voor de gemeenteraadsverkiezingen uit haar hoofd, inclusief deadlines. 

Creatieve verbinder

Jakob de Vries is naast zijn betaalde baan al sinds zijn negentiende actief als vrijwilliger voor diverse verenigingen en organisaties. De aanvragers noemen hem een verbinder, creatief, maatschappelijk betrokken en pragmatisch. Hij is nooit te beroerd zijn handen uit de mouwen te steken. Hij heeft zich meer dan tien jaar ingespannen voor de Provinciaal Groninger Dambond (‘laat Jakob maar schuiven’) in verschillende bestuursfuncties. Sinds 2002 is hij actief voor de Damclub in Harderwijk, waar hij onder meer damwedstrijden voor scholen organiseerde. De Vries was voorts zeventien jaar als penningmeester, financieel adviseur en secretaris bestuurlijk betrokken bij de eigenarenvereniging villapark Happy Hill in Tsjechië. Ook is hij al bijna tien jaar penningmeester van de Stichting Schooltoneel Zeewolde. Op dit moment is hij nog vrijwilliger voor Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland en de Stichting Puur Zeewolde. Ook is hij medeoprichter en voorzitter van de Stichting Zeewolde Live. Daarmee levert hij een bijdrage aan het verbreden van het culturele aanbod van professionele podiumkunsten in Zeewolde.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding