Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wat is het verschil tussen collageenpoeder en eiwitpoeder?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De woorden collageen en eiwit gaan wel samen, maar er is soms verwarring over of ze hetzelfde zijn. Het korte antwoord: collageenpoeder en eiwitpoeder zijn inderdaad verschillend. Ze kunnen niet allebei om dezelfde reden geconsumeerd worden; ze dienen verschillende doelen. Laten we er eens in duiken.

Collageenpoeder vs. eiwitpoeder

Hoewel collageen een eiwit is, is het geen compleet eiwit. Dat betekent dat collageen niet alle negen essentiële aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) bevat. Eiwitpoeders dienen om geconsumeerd te worden als onderdeel van je dagelijkse eiwitinname; daarom is het een compleet eiwit.

Collageen heeft een specifieke functie en bevat daarom specifieke aminozuren, zoals glycine en proline.

Wat betekent dat?

Het betekent dat collageen niet voor hetzelfde doel wordt geconsumeerd als eiwitpoeder. Het wordt specifiek ingenomen als functie/voordeel om het verloren collageen in het lichaam aan te vullen. Terwijl eiwitpoeder meetelt voor je dagelijkse macronutriënten, maar: beiden zijn heel belangrijk.

Waarom collageenpoeder kopen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en er zijn zelfs meerdere soorten collageen. Het is een structureel eiwit dat zorgt voor de elasticiteit van je huid, het drijfvermogen van je spieren, de flexibiliteit van je gewrichten en bindweefsel en de stevigheid van je haar. 

Maar naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen die je lichaam aanmaakt af en kunnen collageenpoeder supplementen interessant voor je zijn. 

Daarom zijn collageenpoeders interessant

Je krijgt niet genoeg aminozuren binnen om meer collageen te maken met de conventionele manieren van eiwit eten. Dit komt omdat collageen zich bevindt in ligamenten, huid, botten, kraakbeen en pezen... die niet regelmatig worden geconsumeerd. Het is ook onwaarschijnlijk dat je bijvoorbeeld genoeg glycine binnenkrijgt om je lichaam zelf nieuw collageen te laten aanmaken.

Wanneer collageen of eiwitpoeder gebruiken?

Als je je eiwitinname wilt verhogen en spiermassa wilt opbouwen, kun je eiwitpoeders toevoegen aan smoothies of recepten om je te helpen je macronutriëntendoelen te bereiken. Maar als je niet in dat schuitje zit, hoef je misschien niet alle aminozuren toe te voegen om nieuwe spieren op te bouwen. Als je je gewrichten, spierherstel, haar, huid en nagels wilt verbeteren... dan is collageenpoeder je beste keuze.

Met een eiwitpoeder krijg je alle aminozuren binnen om aan je eiwitbehoefte te voldoen. Met collageen vul je aan wat je bent kwijtgeraakt, zodat je je levensduur kunt verbeteren en je van binnenuit goed kunt voelen. En ja... je kunt ze allebei gebruiken. Zorg er alleen voor dat je de hoeveelheid eiwitten die je op een dag binnenkrijgt in de hand houdt, zodat je je dagelijkse maximum niet overschrijdt.