Afbeelding
Archieffoto Zeewolde Actueel

Lanterstrand nog geen officiële zwemlocatie: Waterkwaliteit blijft een zorgenkindje

Gemeente

ZEEWOLDE – Gemeente Zeewolde zet bij de ontwikkeling en realisatie van het Lanterstrand na de zomer van 2024 een stap voorwaarts. Het Lanterstrand is de gehele kustzone in de Polderwijk, welke nabij het Tulpeiland in het Havenkwartier gelegen is.

In de afgelopen jaren heeft de gemeente ernaar toe gewerkt, dat alle voorzieningen aan alle veiligheidseisen voldoen, zoals bereikbaarheid, toiletgebouwen en drijflijnen in het water. Het doel van deze acties is dat het Lanterstrand, naast de mogelijkheid om daar te spelen, sporten en zonnen, ook als zwemlocatie beschikbaar te maken.

Alleen blijft de waterkwaliteit een zorgenkindje. Bij regelmatige metingen zijn er positieve resultaten, maar soms treft men ook poepbacteriën aan en is de verminderde doorstroming ziekmakend. De aangetroffen bacteriën zijn afkomstig van watervogels en zolang dit opgemerkt wordt, wil Zeewolde dit gebied nog niet als zwemlocatie openstellen. Sterker nog, men adviseert dringend om hier vooralsnog niet te gaan zwemmen.

Op 16 mei a.s. zal de gemeenteraad tijdens de Oordeelsvormende Raadsavond zich richten op de besluitvorming omtrent het Lanterstrand. Het plan is om – nadat de gemeenteraad op 30 mei a.s. daartoe heeft besloten - gericht op zoek te gaan naar een partij die een pomp kan leveren en plaatsen, die het zwemwater zal verversen, en doorspoelen. Men verwacht dat dit in de zomer van 2025 optimaal zal functioneren. Vervolgens hoopt de gemeente dat het Lanterstrand vanaf 2027 een officiële zwemlocatie zal zijn.

Geïnteresseerd in hoe dit binnen de gemeenteraad besproken zal worden? Belangstellenden zijn welkom op de publieke tribune van de Raadszaal op donderdag 16 en 30 mei a.s. vanaf 19.30 uur. Via de livestream – online en via LOZ TV – zijn eveneens alle raadsvergaderingen te volgen.