Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wie is de beste Nederlandse voice-over voor jouw opname?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Wanneer je een voice-over talent selecteert, is je eerste ingeving misschien om voor de meest ervaren te gaan. Dit is een goede keuze omdat het de kans op een slechte voice-over verkleint, maar de ervaring van een stemacteur is niet de enige factor die je in overweging moet nemen.

Bij een Nederlandse voice-over boeken gaat het erom een stem te vinden die past bij de toon, doelstellingen en persoonlijkheid van je merk. Er is veel vaardigheid voor nodig om een professionele stemacteur te zijn. Zelfs als ze het onderwerp niet begrijpen, kunnen geweldige stemacteurs nog steeds klinken als deskundige experts.

Of het nu voor commercieel of niet-commercieel gebruik is, het vinden van de juiste stemacteur kan een uitdagende taak zijn. Hier zijn vijf goede tips om je door het proces heen te helpen:

De belangrijkste regel bij het selecteren van voice-overtalent gaat niet eens over de talenten - het gaat over de klant. Bepaal altijd precies wat je wilt bereiken voordat je een stemacteur selecteert. Het sleutelwoord hierbij is ‘precies’. Wees zo specifiek mogelijk wanneer je de volgende criteria definieert:

Type voice-over project

Het soort informatie dat je aan je publiek wilt presenteren bepaalt je projecttype. Wil je een stemacteur inhuren voor een uitlegvideo, een verhaal of een verkoopcommercial?

Stemacteurs hebben verschillende specialiteiten. Sommigen hebben stemmen die expressief zijn en perfect om verhalen te vertellen. Anderen hebben jarenlange ervaring met e-learning voice-overs. Sommige talenten kunnen radioreclames inspreken in hun slaap.

Om het makkelijker te maken, hebben we de verschillende soorten stemacteurs die je kunt kiezen op een rijtje gezet, afhankelijk van hoe je je informatie wilt overbrengen:

Stemacteur met de juiste emotie

Als je een personage creëert voor je voice-over, heb je een stem nodig met emotie en persoonlijkheid. Stemacteurs hebben flexibele stemmen die kunnen transformeren om in meerdere rollen te passen.

Traditionele Nederlandse voice-overs

Dit is het klassieke voice-over geluid dat je op de radio hoort. Dit talent is perfect als je een medium of een harde verkoop wilt brengen in een advertentie of filmtrailer. Als je een zachte verkoop wilt, ga dan voor een stemacteur die kan klinken als de coole buurjongen. Deze stemacteurs hebben een nonchalante en vriendelijke toon.

Tone of voice 

De stemacteur die je hebt uitgekozen, heeft veel aanwijzingen nodig om je script perfect over te brengen. Ze moeten zich houden aan een specifieke tone of voice die de richtlijnen van je merk weerspiegelt. En hier zijn geen beperkingen.

Banken waren vroeger serieus en gezaghebbend, maar tegenwoordig is het niet ongewoon om in een bankcommercial een gemoedelijke (zelfs vrolijke) toon te gebruiken waardoor ze benaderbaar klinken. Je toon moet de luisteraar beïnvloeden en je helpen je doelen te bereiken. Als je wilt onderwijzen, ga dan voor een toon die instructief klinkt en niet gebiedend.

Je kunt dan voice-overtalenten selecteren op basis van de manier waarop ze de door jou gekozen toon overbrengen.

Leeftijd van jouw voice-over

De leeftijdscategorie van je publiek bepaalt het type stemacteur dat je kiest. Jonge mensen houden misschien van een expressieve en opgewekte stem, terwijl oudere bevolkingsgroepen meer voelen voor een diepere en volwassen stem. Nogmaals, het gaat erom specifieke emoties op te wekken bij je publiek.

Als je de verkeerde stem kiest, kun je je luisteraars van je vervreemden. Wanneer je al deze informatie op een rijtje hebt, kun je beginnen met het selecteren van de stemacteur. Wordt het een vrouwelijke voice-over voor modeproducten of een mannelijke verteller met een Amsterdams accent?

Proef verschillende stemmen voordat je een voice-overtalent selecteert

Je kunt geen goed voice-overtalent selecteren als je niet weet hoe het klinkt. Luister naar een aantal voice-overs die je goed vindt en zoek uit wat je er goed aan vindt.

Als je iets hoort dat je bevalt, kun je meteen contact opnemen met de voice-overtalent en de bal aan het rollen brengen. In plaats van een stempersonage vanaf de grond op te bouwen, kun je door te samplen verschillende stemmen horen en beter begrijpen wat je wilt.

Luister veel Nederlandse voice-over demo’s

Luister goed naar demo’s van alle Nederlandse voice-over stemmen voordat je een stemacteur kiest. Dit geeft je een idee van wat hun stem kan bereiken in termen van aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Je kunt hun eerdere werk ook vergelijken met jouw project, zodat je kunt bepalen of de stemacteur perfect bij je past.

Kortom, een Nederlandse voice-over boeken lijkt zo makkelijk, maar het is meer dan alleen maar woorden van een script voorlezen.