Afbeelding
Archieffoto

Zeewolde 40 jaar (Deel 12): De kerken begonnen ook op het Trekkersveld

· leestijd 2 minuten Algemeen Instagram

Door de uitgifte van landbouwgronden groeide het inwoneraantal van ‘Zeewolde’ snel. Woonden er halverwege de jaren ’70 nog maar vijf mensen, in 1979 waren dat er 75 en in 1980 was het aantal al gegroeid naar 239. Onder hen bevonden zich veel kerkleden. De meesten waren rooms-katholiek of protestants (hervormd/gereformeerd). 

Op 20 januari 1980 werd de R.K. parochie Zuidelijk Flevoland opgericht. Het ging daarbij om zowel Almere als Zeewolde. Er kwam direct een eigen kerkbestuur. De eerste Zeewoldenaar die hier zitting in had was Albertus Johannes Hagel (1929-2017) van het Trekkersveld. De rooms-katholieken van het Zeewolder gedeelte hielden op zondag 18 mei 1980 hun eerste kerkdienst in chauffeursrestaurant De Trekker op het Trekkersveld. Drie katholieke boeren gingen samen met pastor Johannes Nicolaas (Jan) Duin (1934), die door het bisdom Haarlem per 1 september 1979 was aangesteld als parochiepriester voor Zuidelijk Flevoland, een werkgroep vormen die een voorloper moest worden van het eigen parochiebestuur. 

Al gauw kwam er ook een eerste kerkkoor. Dit stond onder voorzitterschap van Gerard van Mispelaar (1950) en kende als dirigent Ben Smit (1936-2010) van de Knarweg. Smits echtgenote Tonnie (1935) was later de naamgeefster van de Zeewolder parochie (‘Maria Sterre der Zee’). Er was nog wel plaats bij het koor, zo staat in de Gids van de samenwerkende kerken van Almere en Zeewolde uit 1982 te lezen: “Het koor zingt in de zondagse – en buitengewone diensten met een groep die nog wel wat mag groeien.”

‘Uit het water getrokken’

Hervormden en gereformeerden hielden hun eerste gemeenteavond op dinsdag 24 juni 1980. Zij gingen vanaf de start gezamenlijk op, al werd daarbij wel strikt gekeken of er bij de werkgroepen en commissies sprake was van een eerlijke verdeling. 

De protestanten werkten niet samen met Almere, maar met Biddinghuizen. De eerste hervormd/gereformeerde kerkdienst in De Trekker was op zondag 5 oktober 1980. De ruimte zat afgeladen vol en werd geleid door ds. J.C. (Jan Carel) Delbeek (1932-2014) uit Biddinghuizen. De dienst kreeg een extra feestelijk karakter door de doop van de kleine Johannes Berend Schermer van het Lepelaarpad. Delbeek hield zijn preek die morgen over ‘Uit het water getrokken’. 

De diensten in De Trekker werden voortaan gehouden om 11.00 uur. Predikanten van elders hoefden dan ook niet voor dag en dauw op te staan. Katholieken moesten er wel iets vroeger uit, hun diensten in De Trekker begonnen om 09.30 uur. 

Eerste kerkenraad

De eerste kerkenraad van de Hervormd-Gereformeerde Samenwerkingsgemeente werd bevestigd op zondag 18 januari 1981. Als wijkouderling werden aangesteld de heren Bentum en Van Maanen, als lid van de Raad van Beheer mevr. Hoving-Middelkamp en de heer Polderman en als diaken mevr. Hof-Kroondijk en de heer Den Boer. Een eigen predikant zat er nog niet direct in. Samen met Biddinghuizen waren er wel mogelijkheden. Zodoende kon er een beroep worden gedaan op het pas afgestudeerde predikantenechtpaar F.S.J. (Frans) van der Sar (1954) en A.M. (Annemarie) van Andel (1954). De bevestiging van het paar vond plaats op zondagmiddag 4 oktober 1981. De Trekker was voor deze gelegenheid te klein, reden waarom er werd uitgeweken naar de recreatieschuur van de RCN. 

Voetbalkantine

Het aantal kerkgangers groeide, waardoor De Trekker op een bepaald moment te klein werd voor kerkdiensten. Vanaf zondag 5 september 1982 werden deze daarom gehouden in De Horst, een voormalig onderkomen van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Toen in 1984 ook de voetbalvereniging van het Trekkersveld naar De Horst verhuisde, ging het gebouw eveneens dienstdoen als voetbalkantine. Intussen was er in 1982 een commissie in het leven geroepen die de mogelijkheden voor een gemeenschappelijk kerkcentrum in Zeewolde moest onderzoeken. Rooms-katholiek, hervormd en gereformeerd kregen allemaal twee leden in de commissie. Veel was nog onduidelijk. Er was immers nog helemaal geen dorp, het gezamenlijke verlangen al wel.