De flamingo dobbert met een soortgenoot weer op het Wolderwijd
De flamingo dobbert met een soortgenoot weer op het Wolderwijd Foto: Zeewolde Actueel

Sprookje krijgt vervolg: Flamingo’s alweer terug in het Wolderwijd

Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Het Wolderwijd, nabij het Tulpeiland, is kennelijk aantrekkelijk voor een aantal flamingo’s. Een flamingo (met ringnummer ZT55) bracht hier de winter door en kreeg half maart gezelschap van een soortgenoot (met ringnummer VHX). Eind maart werden de twee vogels weer gesignaleerd in het Zwillbrocker Venn in Duitsland, waar zij geboren zijn.

Erik Ottema volgt deze specifieke flamingogroep al vele jaren (Otgophoto). Hij vertelde eerder dat juveniele flamingo’s zich vaker gedragen als zwervers en pioniers en dat zij zich op een zeker moment weer aansluiten bij de groep. Eind maart was dit ook het geval; Ottema meldde dat de flamingo’s ZT55 en VHX weer terug bij de groep in hun broedgebied waren.

Alleen duurde het niet lang voordat flamingo ZT55 weer lekker op het Wolderwijd dobberde. En de vogel is niet alleen, hij is op zijn terugtocht naar het Wolderwijd vergezeld door een andere flamingo. Ottema melde vorige week al dat de andere flamingo waarschijnlijk niet VHX is die zich kortgeleden aansloot bij ZT55. Met het duidelijk worden van het ringnummer, VHL, blijkt het inderdaad zo te zijn dat ZT55 een andere flamingo op sleeptouw heeft genomen.

Als mogelijke reden van de terugkeer naar Zeewolde geeft Ottema aan dat het water in het broedgebied de vogels waarschijnlijk te hoog staat. “Net als veel andere flamingo’s in de groep zoeken ze (vooral de niet broedende) hun heil op in andere gebieden.”