Afbeelding
Foto: Laura van der Maas

Weer terug naar huis…

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE - Na een verblijf van bijna vijf maanden als onverwachte gast in het Wolderwijd, nabij het Tulpeiland, heeft de flamingo genaamd ZT55 zijn vleugels weer uitgeslagen naar zijn geboorteplaats, het Zwillbrocker Venn in Duitsland.

De exotisch ogende vogel die half oktober vorig jaar neerstreek in Zeewolde, trok veel bekijks. Al snel bleek het te gaan om een jonge vogel van bijna 25 weken oud, herkenbaar aan het grijsbruine verenkleed. Volgens kenners was het een dwaalgast die net over de Nederlands/Duitse grens, in het Zwillbrocker Venn geboren zou zijn.

Erik Ottema uit Neede, die de Zwillbrocker Venn flamingo groep al jaren intensief volgt, bevestigt dat ZT55 op 18 oktober 2023 voor het eerst wegvloog uit het Zwillbrocker Venn. “Niet met de groep, want dat was voor hem als puber te vanzelfsprekend.” Het feit dat de flamingo de winter doorbracht in Zeewolde is volgens hem niet verrassend. “Juveniele flamingo’s gedragen zich vaker als zwervers en pioniers.”

In het Wolderwijd had de flamingo gezelschap van een paar zwanen. “Hij had een goede plek gevonden, want zijn poten begonnen al op kleur te komen, iets wat zijn leeftijdsgenoten van hetzelfde jaar nog niet hadden, ondanks dat sommigen daarvan door volwassenen werden bijgevoerd”, vertelt Ottema. Rond 19 maart kwam er een tweede flamingo bij, ook deze bleek afkomstig uit het Zwillbrocker Venn.

Inmiddels zijn beide flamingo’s terug in hun vertrouwde omgeving. Ottema, die recentelijk beide vogels spotte in het Zwillbrocker Venn, meldt dat ZT55 zijn metgezel, VHX, heeft vergezeld naar huis. “De vogel zal nog niet gaan broeden, maar zich aansluiten bij de groep. Bedankt, Zeewolde, voor de goede zorg,” berichtte Ottema op Instagram (Otgophoto). Hij voegt eraan toe dat flamingo’s goede plekken onthouden en wellicht in de toekomst weer terugkeren.