Houtoogst op schema

Houtoogst op schema

Bosgeluiden - 29 sep

De afgelopen tijd is er druk gewerkt aan het bos. Er zijn bomen gezaagd en het hout is of wordt nog afgevoerd naar de houtverwerkende industrie

Walnoten

Walnoten

Bosgeluiden - 8 sep

Ze komen er weer aan, de walnoten. Walnoten zijn eigenlijk de zaden van een boom, de Juglans regia

Mountainbike route

Mountainbike route

Bosgeluiden - 31 aug

In het Horsterwold ligt een uitdagende en veel gebruikte route voor mountainbikers. Circa 17 kilometer lang, met veel uitdagingen

De dief van het bos

De dief van het bos

Bosgeluiden - 26 aug

Weleens van een wespendief gehoord? In het Horsterwold is vorige maand een nest ontdekt van deze bijzondere vogel. Het is een vogel die eigenlijk niet veel opvalt, en een bi..

Nederlandse natuur in podcastserie 'Groene Oren'

Nederlandse natuur in podcastserie 'Groene Oren'

Bosgeluiden - 11 aug

‘Groene Oren’ is een vierdelige podcastserie waarin bijzondere dieren uit de Nederlandse natuur als ‘studiogast’ worden geïnterviewd over hun dag..

Nakomelingetje

Nakomelingetje

Bosgeluiden - 28 jul

De meeste veulentjes zijn inmiddels wel geboren. Toch liep er afgelopen week een prachtig veulen bij een jonge merrie dat zo’n dag of vier oud was en gezond rond om de..

Lijsterbes

Lijsterbes

Bosgeluiden - 21 jul

De vruchten die in trossen aan de takken hangen van de lijsterbes beginnen al oranje / rood te kleuren. Deze vruchten zijn geliefd bij de zangvogels, met name lijsterachtige..

Niets gaat verloren

Niets gaat verloren

Bosgeluiden - 14 jul

Rijpe kersen vallen van de boom en worden gegeten door onder andere de vos. Wat niet kan worden verteerd komt er weer uit en is voedsel voor de volgende ‘schakel&rsquo..

Dood hout leeft

Dood hout leeft

Bosgeluiden - 29 jun

Ongeveer 3 tot 5% van de huidige bossen bestaat uit dood hout. Deze kostbare houtvoorraad heeft een enorme belangrijke taak; namelijk het voorzien in een leefomgeving voor d..

Processierups

Processierups

Bosgeluiden - 22 jun

Staatsbosbeheer is afgelopen week begonnen met het bestrijden (wegzuigen) van de processierups die zich in de eiken hebben genesteld. De locaties zijn het naaktstrand, fiets..

Hondsroos

Hondsroos

Bosgeluiden - 15 jun

Deze veel voorkomende roos heeft het in het Horsterwold goed naar de zin en dat is mede te danken aan de kalkrijke bodem van Flevoland. Op de voorlanden maar ook in de bosra..

Vlierbloesem

Vlierbloesem

Bosgeluiden - 8 jun

Het is, naast de hazelaar, een van de meest voorkomende struiken in het Horsterwold. Momenteel staat de vlier in volle bloei en siert met zijn grote witte bloemschermen en ..

Knobbelzwaan

Knobbelzwaan

Bosgeluiden - 29 mei

De knobbelzwaan is een van de grootste watervogel ter wereld met een spanwijdte van 2,40 meter en een gewicht van zo’n 11 kg. Een tot de verbeelding sprekende en niet ..

Wolf in 'paardenkleren’

Wolf in 'paardenkleren’

Bosgeluiden - 25 mei

Door de coronacrises zijn er meer bezoekers in het bos dan anders en dat is duidelijk te zien aan het gedrag van de paarden in de Stille Kern. Doordat ze worden aangehaald, ..

Reekalf versus mens en hond

Reekalf versus mens en hond

Bosgeluiden - 11 mei

Staatsbosbeheer wijst de wandelaar en hondenbezitters op het gevaar om op een reekalfje te stuiten dat 'hulpeloos' in het gras ligt. Ze zijn niet achtergelaten maar ..

Bezoekers Horsterwold

Bezoekers Horsterwold

Bosgeluiden - 6 mei

Doordat er veel mensen thuis verblijven in verband met de Coronacrisis en het mooie weer zijn de bezoekersaantallen in het bosgebied rond Zeewolde flink toegenomen. Vooral d..

Abonneer gratis

op de digitale krant