Afbeelding
Foto: Eigen foto

Koningsdag

Bosgeluiden

27 april is het weer Koningsdag. Willem-Alexander is dan jarig en dat vieren wij mee. Maar ook de Nederlandse natuur heeft een koning. Dat is niet de zeearend of een ander indrukwekkend beest. Nee, deze koning is veel bescheidener. Het is zelfs een van de kleinste vogels die in ons land leeft, de winterkoning. Een vogel die in heel Nederland voor komt, zelfs in de meeste tuinen is deze als broedvogel te vinden. Je herkent hem aan zijn opgerichte staartje en zijn heldere zang,

Ondanks zijn naam houdt hij niet echt van de winter. Het kost veel energie voor hem om warm te blijven. Daar hebben ze wel een mooi trucje voor, ze kruipen soms wel met z’n tienen in een nestkast. Zo houden ze elkaar warm. De winterkoning houdt van rommelige hoekjes. In het bos zien we hem vaak in grote takkenhopen broeden. Rondom huizen zie je hem vaak kleine beschutte plekjes op zoeken, zoals onder een goot of in de struiken. 

Maar hoe komt zo’n klein vogeltje nu aan zijn koninklijke naam? Dat is een heel verhaal. Te lang voor nu, maar zeker te vinden op internet. Het heeft in elk geval te maken met een wedstrijd hoog vliegen van vogels die hij heeft gewonnen. 

Leuk om te lezen op Koningsdag.

Boswachter Rob Koetsier