Blauwe Kiekendief
Blauwe Kiekendief Albert Henckel - Staatsbosbeheer

Blauwe kiekendief in de ‘Stille Kern’

Bosgeluiden

Vorige week een onverwachte maar zeer fraaie ontmoeting in de Stille Kern. In de zware regen en wind vloog een vogel, lichtblauw en speurend over het riet. Een vogel die in ons land eigenlijk maar zelden gezien wordt, behalve in de wintertijd, zoals nu. De Blauwe Kiekendief, een broertje van ons symbool van Flevoland, de Bruine kiekendief.

De Blauwe Kiekendief heeft zijn broedgebieden in Noord Rusland en Scandinavië, en overwintert op onze breedte graad. Een enkele keer komt er ook één tot broeden in onze moerassen in Nederland.
Omdat de Stille Kern zo divers is van landschap, bos, open water, moeras en grasvlaktes, is dit het perfecte landschap voor heel veel verschillende vogels. Dus ook voor een echte moeras bewoner zoals de Blauwe Kiekendief. Dit exemplaar zal wel weer terug gaan naar zijn in het Noorden gelegen broedgebied, maar wellicht vinden we hier nog eens een broedgeval.
De paarden zorgen voor kort gras waardoor de muizen goed zichtbaar zijn, terwijl de grauwe gans ervoor zorgt dat het riet open blijft en ook kleine vogels als prooi beschikbaar zijn. Kortom, voor elk wat wils.

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56