Bij de les

Bij de les
Belevenissen op het voortgezet onderwijs!

Korte broek

Tuesday 25 June 2019

"Mevrouw, ik vind het niet kunnen!!" "Wat niet?" vraag ik. "Een docent in een korte broek!" 

Wat is dit nou voor middeleeuwse opmerking. Ik kijk het meisje voor me vragend aan: "Waarom niet? Het is hartstikke heet". 

Ikzelf draag een jurkje vandaag. Vanwege de warmte. Dat is luchtiger dan een lange broek. Een korte broek voor de klas zou ik persoonlijk niet zo snel aandoen; maar dat een collega dat wel doet, dat is toch prima.

"Leg eens uit" vraag ik. 

Het meisje in kwestie trekt van leer: "ze heeft putten in haar benen, en van die spataders, en die broek zat veel te strak en daar moeten wij dan tegen aan kijken".

Haar opmerkingen schieten me in het verkeerde keelgat: "jij bent lekker. moet je kijken waar wij als docenten tegenaan moeten kijken: veel te korte rokjes, spijkerbroeken met reusachtige gaten, lage decolletés, zweetplekken, afgezakte spijkerbroeken met hele stukken onderbroek, of een legging om heus niet altijd de meest strakke billen. Dus als je je ergert aan putten in benen, kijk dan even de andere kant op. En nu hup, aan 't werk".

Ik kijk de klas rond. Er is niemand met een lange broek. De ene korte broek is de andere niet... ik zie korte spijkerbroeken, sportbroekjes, minirokken en gekleurde broekjes. Sommige heel kort en strak. En daaronder veel prachtige benen: lange, bruine, mollige, melkflessen.

Ik denk aan een collega die ik gister sprak. Hij is net terug van een scholenbezoek in Australië. Daar droegen de leerlingen en de docenten schooluniformen.

Nooit meer kopzorgen over wat je aan moet en iedereen ziet er netjes uit. Heel praktisch, maar oersaai. Nee, geef mij maar putten, vlekken, gaten en kleurtjes. Hoe zouden we anders 250 leerlingen uit elkaar moeten houden….

 

Korte broek    Korte broek    Korte broek