Afbeelding
Eigen foto

Specht

Bosgeluiden

Je kan hem al vanaf december horen roffelen en dan weet je dat is de specht. Meestal de grote bonte specht. Dat is degene die het hardst roffelt en het meest voorkomt, zelfs midden in het dorp. De afgelopen weken heb je ook het wat rustiger getik kunnen horen. Ze zijn namelijk bezig geweest met het uithakken van hun hol in de boom. Dit doen ze op hun gemak met gerichte slagen. Als je de kans hebt om het te zien, dan zie je letterlijk de spaanders in het rond vliegen. Op de foto zie je de spaanders op een tonderzwam liggen, zelfs de grond lag er mee bezaaid. De specht gebruikt het hol om haar eieren in te leggen en de jongen groot te brengen. Meestal zoekt de specht een dood stuk boom uit dat dik genoeg is voor een hol.

De jongen lusten wel een hapje en daarvoor gaat ze opzoek naar voornamelijk insecten die achter de boomschors zitten. Ze hakt een gaatje en pakt met haar tong het insect dat zich verscholen houdt achter de bast van de boom. Soms komt ze een nestkast tegen en dan hakt ze daar een gat in. Dit doet ze om bij de eieren te komen van bijvoorbeeld de koolmees. Dat deed ze ook bij ons natuurkampeerterrein. Geen nestkast was meer heel. Hier hebben we nu houtbeton nestkasten opgehangen. Deze zijn een stuk harder en zo hopen we dat de specht er afblijft.

Boswachter Rob Koetsier

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 4 uur geleden
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 5 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 9 uur geleden