Afbeelding
Foto: Wim Brink

Flamingo in de sneeuw

Ingezonden Instagram

ZEEWOLDE - Het blijft een vreemd gezicht; een tropische vogel zoals een flamingo te zien staan in het Wolderwijd. De betreffende flamingo werd al in oktober gespot bij het Tulpeiland en lijkt het daar prima naar zijn zin te hebben, aangezien de vogel nog steeds in het gebied verblijft. 

Wim Brink zag de flamingo vandaag tijdens een sneeuwbui in het water staan en maakte daar een foto van. Eerder had heer Van der Elst al de pootafdrukken vastgelegd, als een stilleven bevroren in het ijs.

Het schijnt dat flamingo’s goed bestand zijn tegen kou, zolang het ondiepe water waar ze hun voedsel zoeken maar niet bevriest.
Sinds 1983 broeden er flamingo’s in het Zwillbrocker Venn, een natuurgebied net over de Duitse grens bij de Achterhoek, en worden ze steeds vaker na de broedtijd (na juli) in Nederland gezien..

Volgens kenners zou het ook bij de ‘Zeewolder flamingo’ gaan om een vogel die geboren is in het Zwillbrocker Venn. Aangezien de flamingo hier niet broedt, wordt verwacht dat hij/zij in april weer terugkeert naar de broedplaats in Duitsland.


Pootafdrukken onder het ijs  - Foto: J.J. van der Elst