Afbeelding
Foto: Janneke Huisman

Verrassende vreemdeling bij het Wolderwijd

Ingezonden Instagram

ZEEWOLDE - In het water van het Wolderwijd, bij het Tulpeiland, werd deze week door meerdere mensen een onverwachte gast gesignaleerd: een flamingo!

Het is niet voor het eerst dat er flamingo’s zijn gezien in het Wolderwijd. Volgens boswachter Rob Koetsier zitten er ook geregeld flamingo’s in de Oostvaardersplassen.  

Op de website van de Vogelbescherming is te lezen dat je in Nederland diverse flamingo’s kunt tegenkomen, waaronder de Chileense, kleine en Caribische flamingo. Alleen de Europese flamingo is een soort die in het wild in Nederland voorkomt. De Europese soort is herkenbaar aan het lichtroze tot bijna witte verenkleed met dieproze vleugels en zwarte punten, de geheel roze poten, de typische geknikte zachtroze snavel met een zwarte eindpunt. Jonge vogels zijn grijsbruin. 

Er broeden diverse soorten flamingo’s net over de grens met Duitsland, in het Zwillbrocker Venn. Volgens kenners zou de vogeldwaalgast in Zeewolde in het Zwillbrocker Venn geboren zijn. Het zou gaan om een jonge vogel van bijna 25 weken oud, onder meer te herkennen aan het grijsbruine verenkleed.  

Foto’s: Janneke Huisman en Alex Langhout

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding