Afbeelding
Foto: SBB

Roffelende spechten

Bosgeluiden

Wie nu door het bos loopt zal regelmatig verrast worden door een harde, snelle roffel. Dit is geen drummer die in het bos aan het oefenen is. Dit is de grote bonte specht. Deze is geen nestholte aan het uithakken in een boom, dat doet hij een stuk rustiger met goed gekozen hak bewegingen. Nee, dit zijn spechten op het liefdespad. Zo laten hij weten dat het zijn territorium is en probeert hij een partner te lokken, een soort van Tinder in het bos. Het liefst doet hij dat op een stuk dood hout in een boom. Dat klinkt lekker ver door het bos. Af en toe pakt hij ook wel wat anders, ijzeren lantaarnpalen vindt hij ook heerlijk klinken net zoals een houten gevel van een huis aan de bosrand. Overigens doet niet alleen het mannetje dit, het vrouwtje doet het net zo goed. Elke specht heeft zijn eigen roffel en zo kunnen partners elkaar herkennen. Anderen worden weggejaagd.
De nestholte wordt door het mannetje in december al uitgehakt en als deze klaar is gaat hij op zoek naar een partner. Pas in april en mei worden er eieren gelegd die in een dag of twaalf worden uitgebroed. Na drie tot vier weken vliegen ze uit.

Let maar eens op bij de volgende boswandeling of je deze druktemaker kan horen drummen.

Boswachter Rob Koetsier

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00