Uitlopende meidoorn
Uitlopende meidoorn Foto: Staatsbosbeheer Zeewolde

Voorjaarsbode

Bosgeluiden

We zijn alweer over de helft van februari heen en de winter laat zich voorlopig niet meer zien. Ja het kan nog best wel een nacht vriezen, maar een langdurige vorstperiode zit niet meer in het verschiet.

Je merk aan de natuur dat de winter ook op zijn eind loopt. Naast dat er sneeuwklokjes bloeien, zie je dat de meidoorn al in het blad begint te komen en de eerste sleedoorns staan ook al weer in bloei. 

De meidoorn wil als eerste in blad staan. Dit doet hij omdat de overige bomen om hem heen nog geen blad hebben. Zou hij dat niet doen, dan krijgt hij te weinig licht en kan hij op die plaats niet groeien. De bloei komt later pas, tegen eind april en begin mei. Vandaar de naam meidoorn.

De sleedoorn gaat eerst bloeien. Dit doet hij als eerste, om zo zoveel mogelijk insecten naar hem toe te lokken voor de bestuiving. Op deze manier heeft hij geen concurrentie van andere planten en weet hij zeker dat zijn bloemen bevrucht worden. Na de bloei begint hij in blad te schieten. Mooi geregeld zo in de natuur. 

Wil je dit zelf zien? Ga dan op zoek in het dichtstbijzijnde bos, je komt hem zeker tegen.

Boswachter Rob Koetsier

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00