Afbeelding
Foto: Staatsbosbeheer Zeewolde

Koekoek

Bosgeluiden

Misschien heb je hem al horen roepen. Dit is een van de vogels waar niemand zich in vergist, want hij roept zijn eigen naam: Koekoek. De koekoek is een aparte vogel. Hij is maar kort in Nederland en dan alleen nog maar om haar ei te leggen. Daarbij is het de gemakzuchtigste vogel die we kennen. Het vrouwtje van de koekoek legt haar ei in het nest van een andere vogel, het liefst van een heggemus of een karekiet. Het ei dat ze legt lijkt ook op die van de heggemus of karekiet, alleen wat groter. Zo besteedt ze de broedzorg uit aan de pleegouders en verdwijnen ze zelf snel weer naar Afrika. Als er al eieren in het nest liggen, werkt het vrouwtje deze het nest uit en zorgt zo dat al het voer wat de pleegouders aanslepen alleen voor de jonge koekoek is. 

De koekoek lijkt wel wat op de sperwer maar dan zonder roofvogel haaksnavel. Daardoor dachten mensen vroeger dat de sperwer in het voorjaar veranderde in een koekoek.

Als je koe-koek hoort dan weet je dat het een mannetje is, want alleen hij roept, het vrouwtje maakt een soort trillend geluid.

De meeste kans om koekoeken waar te nemen is in waterrijke gebieden en deze zijn volop aanwezig in Zeewolde.

Boswachter Rob Koetsier