Afbeelding
Foto: Pixabay

College pleit voor verhoging aankoopbedrag voor starterslening

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de gemeenteraad voorgesteld om het maximale aankoopbedrag voor een nieuwbouwwoning die met behulp van een starterslening gefinancierd kan worden, te verhogen naar € 280.000,-. Deze stap komt voort uit de groeiende uitdagingen waar starters op de woningmarkt mee te maken hebben.

Sinds de vaststelling van de verordening Starterslening Zeewolde in 2018, konden kopers van een nieuwbouwwoning in Zeewolde een starterslening verkrijgen als de koopprijs van de woning niet hoger was dan € 210.000,-. Echter, door de aanzienlijke stijging van de woningprijzen in de afgelopen zes jaar, zijn woningen met een verkoopprijs van € 210.000,- schaars geworden.

Havenkwartier

In het Havenkwartier, waar binnenkort nieuwe woningen op de markt komen, worden maar een paar (kleinere) woningen aangeboden met een verkoopprijs onder de € 210.000,-, specifiek gericht op starters op de woningmarkt. Er worden wel meer woningen gebouwd die geschikt zijn voor starters/jonge gezinnen, maar die hebben een verkoopprijs die (net) hoger ligt dan € 210.000,-.

Het college benadrukt het belang van het ondersteunen van starters op de woningmarkt. Een ruimere begrenzing van de starterslening Zeewolde kan het voor sommige starters mogelijk maken om een nieuwe woning in het Havenkwartier te kopen. Daarom stelt het college voor om het maximale aankoopbedrag voor een nieuwbouwwoning die met hulp van een starterslening kan worden gefinancierd, te verhogen naar € 280.000,-.

Het voorstel komt op een moment dat de gemeente Zeewolde een bredere evaluatie van de Starterslening voorbereidt, samen met een voorstel voor de voortzetting ervan. In de afgelopen jaren hebben 185 starters dankzij de starterslening een woning kunnen kopen in Zeewolde. Het college acht het van groot belang dat ook huidige starters die in Zeewolde willen blijven wonen, toegang hebben tot de starterslening.

Financieel gezien heeft de gemeente Zeewolde nog voldoende middelen beschikbaar voor startersleningen. Op 1 maart jl. was er nog een bedrag van € 839.822,- beschikbaar in het fonds voor startersleningen dat de gemeente in 2009 creëerde bij Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Met een gemiddelde lening van € 30.000,- per starter, is er binnen het huidige budget nog ruimte voor ongeveer 28 leningen.