Afbeelding
Eigen foto

Lois Siepel: Van achtertuin naar wereldkampioenschap BBQ in Texas

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE - De 13-jarige Lois Rose Siepel uit Zeewolde doet sinds 2023 mee aan de Steak Cookoff Association (SCA) BBQ wedstrijden in Nederland. De jonge BBQ-ster heeft de smaak goed te pakken en heeft zelfs een Golden Ticket gewonnen. Daarmee mag zij in maart 2024 deelnemen aan het Wereldkampioenschap SCA steak in Amerika. Onder de naam Blazin’ Rose hoopt ze heel ver te komen.

Inspiratie

Geïnspireerd door haar vader is Lois achter in de tuin begonnen om te leren hoe ze de beste steak kon maken. Haar debuutwedstrijd vond plaats in september 2023 bij BBQ Village in Emmeloord, waar meer dan 25 deelnemers uit heel Europa, waaronder meervoudig Europees kampioenen, aanwezig waren. In december behaalde Lois in IJmuiden de tweede plek tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen 2023, waarmee ze haar positie als de achtste beste van Nederland verstevigde.

Perfectie

In de wedstrijden draait alles om de perfectie van de steak, waarbij punten worden toegekend op basis van smaak, malsheid, gaarheid en presentatie. Het proces begint met de selectie van de beste ribeye, waarna de steak zorgvuldig wordt voorbereid door het verwijderen van overtollig vet en het kruiden ervan. Vervolgens wordt de steak op een BBQ gegrild bij temperaturen van minimaal 300 graden Celsius. Na het bereiden wordt de steak anoniem ingeleverd bij de jury, die deze beoordeelt zonder te weten van wie de steak afkomstig is.

Jongste concurrent

Door haar goede prestaties heeft Lois een Golden Ticket bemachtigd om mee te mogen doen aan het WK SCA steak in Amerika. Met haar deelname zal ze een van de jongste concurrenten zijn te midden van doorgewinterde BBQ-professionals. De hoofdprijs van het WK bedraagt maar liefst 10.000 dollar. Het toernooi begint met voorrondes, waarbij alleen de beste deelnemers doorgaan naar de finale. “Ik ga alles op alles zetten om deze finale te bereiken”, laat Lois weten.

Kosten

Gesteund door een aantal sponsoren, waaronder Primo Ceramic Grills die een BBQ voor haar klaarzet in Fort Worth, Texas, voelt Lois zich gesterkt in haar streven naar succes. Daarnaast dragen lokale ondernemers Holland Reklame en Standbouw en Autobedrijf Van der Knaap ook bij aan haar deelname. Ondanks deze steun zijn nog niet alle kosten gedekt; daarom heeft Lois een GoFundMe-pagina opgezet waar mensen haar kunnen steunen.

Haar vader Anne, die in 2023 Nederlands Kampioen werd, zal samen met zijn teamgenoten Mark en Wilco ook deelnemen aan het WK in Texas. Met haar vastberadenheid en groeiende vaardigheden belooft Lois een geduchte concurrent te worden op het wereldtoneel van BBQ-wedstrijden.