Afbeelding
Foto: Eigen foto

Witte reigers

Bosgeluiden

Wie nu door de polder rijdt ziet veel witte vogels. Langs de waterkant van sloten, in bosranden, op akkers en weilanden. Zelfs midden in het dorp kom je ze tegen. Dit is de grote zilverreiger.

Tot 1978 kwam deze vogel eigenlijk niet voor in Nederland, maar in dat jaar was het eerste broedgeval van de grote zilverreiger in de Oostvaardersplassen. Hij komt van oorsprong uit Turkije en het Balkan gebied. Nu kun je hem in meerdere delen van Nederland tegenkomen, maar hier in Flevoland toch nog steeds het meest. In de winter zie je er meer dan in de zomer. Er komen overwinterende gasten vanuit onder andere Duitsland naar ons land toe en deze trekken dan in het voorjaar weer weg naar hun broedgebieden.

De blauwe reiger is nog steeds de meest voorkomende reigersoort, maar door het witte verenkleed van de zilverreiger, zie je deze veel eerder.

Naast de grote zilverreiger heb je ook de kleine zilverreiger. Deze is inderdaad zoā€™n 30 centimeter kleiner en je ziet een verschil in de snavel. De grote heeft een gele snavel en de kleine een praktisch zwarte snavel, maar soms zijn er uitzonderingen. De kleine zilverreiger komt minder vaak voor.

Ga maar eens op pad, misschien zie je ze beide.

Boswachter Rob Koetsier

Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks ā‚¬ 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 3 uur geleden