Berenklauwbrigade aan het werk (2020)
Berenklauwbrigade aan het werk (2020) Saskia de Wijk

Help mee met het bestrijden van de reuzenberenklauw

zaterdag 27 maart 2021 9:15

ZEEWOLDE - De gemeente Zeewolde en Staatsbosbeheer roepen vrijwilligers op om mee te werken en te helpen bij de bestrijding van de reuzenberenklauw. “Het is nuttig werk, je gaat lekker in de natuur aan de slag. En ook een pluspunt: je hebt meteen een pittige workout.”

Eerste werkdag  
Op zaterdag 27 maart is de eerste werkdag gepland. Het verzamelpunt is de schuur van Staatsbosbeheer, Groenewoudseweg 7. De werkdag start om 9.15 uur en loopt door tot 12.00 uur. Het is belangrijk om goed schoeisel te dragen en kleding met lange mouwen. Laarzen met een stevige zool hebben de sterke voorkeur. Gereedschap en handschoenen zijn beschikbaar. Er is koffie en thee voor onderweg.

Volgende werkdagen staan gepland op 17 april, 8 mei en 5 juni 2021.

Reuzenberenklauw
De reuzenberenklauw is een zogenoemde ‘invasieve exoot’. Dit zijn planten die van nature niet in Nederland voorkomen en zich hier toch gevestigd hebben. Veelal gedijen dergelijke planten zeer goed en staan ze andere, wel inheemse planten, in de weg. In het geval van de reuzenberenklauw komt daar nog bij dat het een fraaie plant is, die prachtige bloemschermen heeft en daardoor een sterke sierwaarde heeft. Het venijn van de berenklauw zit hem er in dat bij aanraking van de plant, en vooral het sap, er meestal een zeer sterke reactie optreedt. Dit heeft grote brandblaren tot gevolg voor mens en ook voor de hond. Het is een zeer sterke plant die wel tot 3 meter hoog kan worden, en waarvan het zaad lange tijd in de grond kan overleven. Bestrijden is dan ook een geval van lange adem. Omdat chemisch bestrijden vrijwel geen optie is, geeft Staatsbosbeheer de voorkeur aan bestrijden in handkracht. Dit gebeurt door de plant als hij nog klein is door te steken, waardoor hij óf dood gaat, maar in ieder geval geremd wordt en minder bloeit, dus ook minder zaden geeft.

Bufferzone 
Een zone van 100 meter langs de Spiekweg wordt vrij gehouden van de reuzenberenklauw. De zone doet dienst als buffer waardoor de zaden van de reuzenberenklauw buiten het bereik van het dorp blijven. De aandacht richt zich vooral op het verwijderen van solitaire planten om te voorkomen dat ze uitgroeien tot een haard van berenklauw. Zo wordt langzaam maar zeker de hele bufferzone vrij van berenklauw. Bij de bestrijding van de reuzenberenklauw worden door Staatsbosbeheer ook schapen ingezet.

Succesvol maar nog niet klaar
“Het werk van de Berenklauwbrigade heeft succes gehad, maar vraagt wel om een lange adem”, laat Staatsbosbeheer weten. “Daarom gaan we dit jaar verder werken met de bestrijding van de reuzenberenklauw.”

Gemeente en Staatsbosbeheer geven aan heel blij te zijn met de vrijwilligers die mee willen helpen. Aanmelden kan bij: j.veen@staatsbosbeheer.nl

Coronamaatregelen
Uiteraard gelden ook hier de corona-richtlijnen van het RIVM, dus kom niet als je hoest of koorts hebt. Tijdens het werk wordt 1,5 meter afstand gehouden.