Afbeelding
BBQ Fotograaf

3rd Internationaal Suydersee BBQ Contest in Zeewolde

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Kijken, ruiken, proeven, leren, ervaren én avonturieren! Het kan allemaal tijdens de 3rd Internationaal Suydersee BBQ Contest op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september a.s. op Scoutinglandgoed Zeewolde. Naast de professionele BBQ wedstrijd, waar meer dan 28 internationale teams het tegen elkaar opnemen om de lekkerste stukken vlees te bereiden, is er nog veel meer te beleven tijdens deze twee dagen.

Zo wordt er een heus middeleeuws dorp ingericht, is er een roofvogelshow, kun je een boswandeling maken met haviken of op de foto met een uil, zijn er live muziekoptredens, een stormbaan, goochelshow, mini-BBQ-wedstrijd voor kinderen, diverse proeverijen en een masterclass varken uitbenen. Kortom; een heel weekend vertier voor de hele familie! Om er te komen pendelt er een gratis bus tussen het dorp en het scoutingterrein, waar de Eco-Safaritrein je naar de locatie brengt. “Vervoer hoeft dus geen excuus te zijn om niet te komen!”, lacht organisator René de Regt, tevens eigenaar van BBQ cateringbedrijf HangBelly BBQ.

De International Suydersee BBQ Contest is de enige professionele BBQ-wedstrijd in Flevoland. De wedstrijd wordt georganiseerd volgens de regels en onder de auspiciën van de KCBS, de Kansas City Barbecue Society, de grootste BBQ organisatie uit Amerika. Mede door de locatie, het uiteenlopende vermaak eromheen en het horecaplein met diverse live-optredens, staat de Zeewoldense wedstrijd bekend als echt publieksevenement. René: “Dat trekt ook internationale toppers aan, zoals dit jaar onder meer het Southern Dutch BBQ team en het Engelse team Bunch of Swines.”

In de nacht van vrijdag op zaterdag zullen de eerste dampen al opstijgen uit het tijdelijke BBQ- dorp, waar de teams, zo’n 100 man bij elkaar, ieder hun eigen kampement hebben ingericht met vaak indrukwekkend materieel. De deelnemers aan de wedstrijden op zaterdag, de SCA (Steak Cookoff Association) en de Whole Hog Competition zijn dan al in touw. “Het bereiden van zo’n heel varken is altijd een spectaculair onderdeel”, vertelt René. “Met 35 kg zijn dit jaar de varkens weer een slag groter. De uiteindelijke presentatie; aan het spit, running style (op de buik) of sunny side up (buik omhoog) is het summum tijdens zo’n show.”

Zondag is de KCBS wedstrijd. Alle teams doen hier aan mee. Hierbij moeten ze presteren in 4 vaste categorieën, t.w. chicken, pork, brisket (borst/-klapstuk) en pork ribs. Op veler verzoek keert dit jaar ook de 5e categorie, het dessert, terug. “De teams kunnen hier al hun creativiteit in kwijt. Ze krijgen een vast ingrediënt; Chinese geschaafde gember, ter beschikking gesteld door bakkerij De Toren, die ze moeten gebruiken. Ook hier is de presentatie weer heel belangrijk.”

Naast de vakjury mag ook het publiek jureren. “Dat kan op beide dagen. Voor 12,50 euro kan je een proefbord met vijf muntjes kopen, waarmee je bij de deelnemende teams kunt proeven en mee jureren. Lever je je scoreformulier in, dan krijg je een leuke attentie.”

Het horecaplein vormt het centrale middelpunt van het evenement. Onder het genot van een natje en een droogje kun je hier genieten van alles wat er om je heen gebeurt. De muzikale omlijsting wordt zaterdag verzorgd door, Blue Seals, zanger Mike Klein, zangeres Moon van Bakelen en coverband Chimney Fire. Zondag luisteren dweilorkest Nep-Tunes en de bluesrockband MacAllan het evenement op. Voor programma en tijden kijk op www.suydersee-bbq.nl

Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21