Afbeelding

Sluis Havenkwartier officieel in gebruik genomen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Boten kunnen door het nieuwe sluizencomplex in het Havenkwartier in de Polderwijk vanaf de vaarroute de Blauwe Diamant het Wolderwijd op varen en vice versa. Donderdag 29 augustus jl., precies tien maanden na de aftrap van het project in het gemeentehuis, is de sluis officieel in gebruik genomen.

Het begon met een dankwoord aan alle betrokken partijen. Vanuit de gemeente was er grote waardering voor de intensieve en constructieve samenwerking. “Het feit dat het gelukt is om een project van deze unieke omvang in relatief zo’n korte tijd te realiseren is een groot applaus waard”, aldus wethouder Wim van der Es. Heemraad Piet Boer sprak van een echte uitdaging om een project als dit, met onder meer het aanleggen van een hele nieuwe dijk en het sluizencomplex, mogelijk te kunnen maken. “Prachtig en mooi dat dit gelukt is.” Aansluitend werden bestuurders, directieleden en projectleiders van bedrijven die betrokken zijn bij het project, uitgenodigd om in te schepen op De Ebenaëzer, de 18 meter lange Friese zeilaak van Zeewolder schipper Lothar Hoekstra. Met in het kielzog nog wat kleine bootjes met pers en andere belangstellenden, voer de boot van de Blauwe Diamant naar de schutsluis ‘De Spieghel’ om te worden geschut. Nadat de massieve deuren van de sluis waren gesloten, duurde het zo’n tien minuten voordat het hoogteverschil van 5.20 meter was overbrugd. Voordat het feestelijke tochtje verder ging richting het Wolderwijd het Havenkwartier in, was het aan de wethouder en heemraad om vanaf de boot de officiële handeling uit te voeren. Die bestond uit het doorknippen van het lint dat over de breedte van de sluis gespannen was en een paar flinke toeters met de scheepshoorn. Even verderop moest de meegekregen paraplu op tegen het water van een ereboog, verzorgd door een aantal leden van de vrijwillige brandweer. Na deze passende inwijding werd afgesloten met een hapje en een drankje.

In- en uitvaren van de sluis, die handmatig wordt bediend, kan alleen in het vaarseizoen van 1 april tot 1 oktober. Dat kan dagelijks van 09.00 tot 20.00 uur. In de wintermaanden zijn de deuren van de keersluis uit veiligheid gesloten. Meer info is te vinden op de website van de gemeente.

Met de openstelling van de sluizen is het project nog niet helemaal klaar. De totale oplevering vindt eind dit jaar plaats. Een grootse feestelijke opening volgt in het nieuwe vaarseizoen, op zaterdag 18 april 2020.