Afbeelding

Bouw Windpark Zeewolde van start

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Onder perfecte weersomstandigheden staken onder meer gedeputeerde Energietransitie van de provincie Flevoland, de heer Fackeldey en wethouder Duurzaamheid van de gemeente Zeewolde, de heer Suithoff donderdag 17 oktober jl. aan de Duikersweg de eerste spaden in de grond voor de symbolische start van de bouw van Windpark Zeewolde.

In de komende periode zal er gewerkt worden aan het transformatorstation en de infrastructuur. De eerste turbine zal begin 2020 worden neergezet. “Wij verwachten eind 2021 alle 91 turbines in het gebied tussen Zeewolde en Almere geplaatst te hebben. Daarmee zijn we het grootste windpark van Nederland op land”, vertelt directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van Windpark Zeewolde BV. Een uniek project, volgens Sieburgh Sjoerdsma omdat het windpark - op 8 turbines van Raedthuys en Eneco na - wordt ontwikkeld en geëxploiteerd door de lokale bevolking. “In het projectgebied is 90% van de ongeveer 200 a 250 boeren, bewoners en turbine-eigenaren lid geworden. Zij investeren in het windpark en profiteren straks ook van de opbrengst. We spreken daarom van een gebiedscollectief waar de lusten en lasten eerlijk zijn verdeeld. Ook belangrijk is dat de inwoners van de omliggende dorpen van het park mee kunnen doen met de investering in windenergie. Daarom verstrekt WPZ B.V. rond het einde van de bouw (eind 2021) obligatieleningen aan de inwoners van Zeewolde en Almere.”

In totaal wordt er o.a. ongeveer 44 km parkwegen aangelegd, 90 km kabels en 2000 heipalen voor de 91 moderne turbines die de huidige 220 turbines zullen vervangen. Naast het rustiger beeld dat het nieuwe park geeft in het landschap, levert het bijna drie keer zo veel duurzame stroom op als de huidige windmolens.

René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 23 uur geleden
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 23 uur geleden
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport gisteren