Erik Wallenburg

Grenzeloos Bewegen Zeewolde biedt aangepast sporten in de breedste zin van het woord

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Sporten is niet alleen gezond, je kan er ook heel veel plezier aan beleven. Dat was zaterdag 26 oktober tijdens het Beweegfestijn in Sporthal De Horst in ieder geval duidelijk te zien en te horen! Een grote groep mensen, voor wie het door een lichamelijke of geestelijke beperking niet zo vanzelfsprekend is om te sporten of te bewegen, had de grootste schik tijdens het sportevenement, dat twee keer per jaar wordt georganiseerd. De wat meer gedreven en geoefende deelnemers werden uitgedaagd tijdens een potje voetbal, korfbal, judo en atletiek bij het Sportmeerkamp. Met verschillende spel- en beweegvormen als gooien, draaien en schommelen bood het vrolijk ingerichte Beweegplein een leuke gevarieerde uitdaging voor deelnemers met een kortere spanningsboog. En aan de regelmatige lachsalvo’s te horen, werden tijdens het Beweegfestijn vooral ook de lachspieren goed getraind! Daarmee werd goed de opzet weergegeven van het laagdrempelige sportevenement, nl. dat bewegen een feest hoort te zijn!

De 11e editie van het Beweegfestijn betrof een speciale editie. “Want we gaan meer dan ooit samenwerken met andere sportaanbieders”, lichtte Sybrigje Westerhof en Michelle Volk, coördinatoren van Grenzeloos Bewegen Zeewolde voorafgaand aan het Beweegfestijn toe. Die samenwerking werd ter plekke bekrachtigd door het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst door partners uit de zorg en welzijn, t.w. Stichting Philadelphia, Triade, Welzijn Zeewolde (vrijwilligerswerk) en Straathoekwerk (Nummer 13) en sport- en beweegaanbieders, t.w. BodyPlan Sport, Korfbalvereniging Wolderwijd, Voetbalvereniging Zeewolde en Zeewolde Atletiek, Sportservice Flevoland en Super COOL! Flevoland. “Dit is een belangrijke stap voor Grenzeloos Bewegen, maar ook voor het aangepast sporten in Zeewolde,” aldus Sybrigje. Het doel van de samenwerking is om zoveel mogelijk mensen, die extra hulp en aandacht nodig hebben om te gaan sporten of bewegen, in beweging te brengen. “Op alle niveaus, zowel bij zorginstellingen als bij sportaanbieders. Dus aangepast sporten in de breedste zin van het woord.” Een belangrijk kenmerk van Grenzeloos Bewegen is dat niet de sport maar de deelnemer centraal staat. “Daarnaast speelt ook een vaste groep vrijwilligers, ondersteunende sportmaatjes en de samenwerking met de zorg een belangrijke rol.”

Door de samenwerking met betrokken partijen kan Grenzeloos Bewegen de doelgroep steeds zes weken lang een andere sport of beweegactiviteit aanbieden, waaronder voetbal, korfbal, atletiek, zwemmen, fitness en judo. “We hopen dat door de kennismaking met de verschillende facetten mensen middels een passend vervolgaanbod langer mee kunnen draaien bij een vereniging”, aldus Suzanna Dijkstra, secretaris van VVZ. De sportaanbieders worden door Grenzeloos Bewegen ondersteund bij zowel de eerste kennismaking, het introductieaanbod als ook het vervolgaanbod.

Met de samenwerkingsovereenkomst wordt vormgegeven aan een sport-zorg samenwerking en een basis gelegd voor meer en beter passend sport- en beweegaanbod in Zeewolde. Om het belang hiervan te onderstrepen was ook wethouder Ewout Suithoff bij de ondertekening aanwezig. “Het is belangrijk dat iedereen in Zeewolde in de gelegenheid wordt gesteld om te kunnen sporten. Vandaar dat ik zo enthousiast ben over deze activiteit”, reageert hij. “Sporten verbindt en past bij Zeewolde. Daarom ben ik blij met wat er hier gebeurt.” Volgens de wethouder is Grenzeloos Bewegen een prachtig lokaal initiatief dat goed past binnen het lokale sportakkoord; een stap die de gemeente bezig is te maken in navolging van het Nationale Sportakkoord. “Een van de belangrijke pijlers daarin is er samen voor te zorgen dat iedereen kan sporten.”

Meer informatie: www.grenzeloosbewegenzeewolde.nl