Afbeelding

Vaarbewijs I en/of II halen? Het kan bij de Watersport Vereniging Zeewolde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE — Watersportvereniging Zeewolde verzorgt deze winter weer een cursus tot het behalen van het Klein Vaarbewijs (VB) 1 en 2 op haar clubschip ‘De Bolschuit’ in de Bolhaven van Jachthaven Wolderwijd te Zeewolde. De cursus is toegankelijk voor iedereen en start op maandag 13 januari 2019; een tweede groep op dinsdag 14 januari 2019.

In totaal duurt de cursus zes avonden voor VB1 en vier avonden voor VB2. De cursus vindt plaats op de maandag- en dinsdagavond van 19:45 - 22:15 uur. Zie hiervoor de agenda op de WVZeewolde-website, via de link https://wvzeewolde.nl/agenda. Een Klein Vaarbewijs is o.a. vereist voor het varen van een schip met een lengte van 15 meter tot 25 meter dat niet bedrijfsmatig gebruikt wordt, voor een schip met een lengte tussen de 15 en 20 meter dat bedrijfsmatig gebruikt wordt of daartoe is bestemd, en voor een motorboot met een lengte van minder dan 15 meter die een snelheid van meer dan 20 kilometer per uur kan bereiken, zoals speedboten, maar bijvoorbeeld ook jetski's, rubberboten of waterscooters.

Er zijn twee typen Klein Vaarbewijzen. Het ‘Klein Vaarbewijs I’ (VB1) is een vaarbewijs voor rivieren, kanalen en meren, dat wil zeggen: de binnenwateren, inclusief de Gouwzee en de Randmeren (Gooimeer tot en met Ketelmeer/Zwarte Meer). Uitgezonderd zijn de Westerschelde, de Oosterschelde, de Waddenzee, de Eems, de Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer. Het ‘Klein Vaarbewijs II’ (VB2) is een vaarbewijs voor alle binnenwateren en de kustwateren. Het VB II biedt tevens de mogelijkheid om een Internationaal Vaarbewijs aan te vragen dat u in vele landen kunt gebruiken voor het huren van een zeil- of motorjacht.

Deze cursus biedt groepsgezelligheid om samen tot het examenniveau te komen. Naast het cursusboek worden ook veelvuldig filmpjes, tekeningen, tips en ervaringen uitgewisseld om de theoretische stof zoveel mogelijk inhoud te geven en tot de verbeelding te laten spreken. Geen droge kost, maar actief mee beleven. Het examen zelf doet u bij het CBR. Zie daarvoor de link https://www.cbr.nl/nl/recreatievaart-en-privevliegers/nl/recreatievaart/vaarbewijsplicht.htm. Verdere informatie, zoals over de kosten, kunt u vinden op onze website: wvzeewolde.nl. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar cursussen@wvzeewolde.nl.