Afbeelding

Echtpaar Dukker – Broeders viert gouden huwelijksfeest

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Burgemeester Gorter was donderdag 19 december op bezoek bij een voor veel Zeewoldenaren bekend echtpaar; Henny en Willie Dukker – Broeders. Als kapitein van de veerpont heeft de inmiddels gepensioneerde Henny, in gezelschap van zijn echtgenote, ruim twintig jaar lang vele mensen, jong en oud, het Wolderwijd overgezet met de veerpont. Reden dat de burgemeester het echtpaar opzocht was vanwege hun 50-jarig huwelijksfeest. Naast felicitaties en bloemen bracht de burgemeester ook Omroep Flevoland mee. “Zij wilden graag een keer zo’n bezoekje meemaken”, lichtte hij de aanwezigheid van de camera toe.

Henny en Willie lieten de extra aandacht relaxed over zich heen komen en beantwoordden op hun gemak de vragen van zowel de burgemeester als de verslaggevers. Daarbij werd teruggeblikt naar de trouwdag, vijftig jaar geleden. “Het weer was toen veel slechter dan nu. Sneeuw en ijs”, vertelt Henny. “Mijn bedoeling was om Willie op te halen met een vrachtauto met open laadbak met daarop een bank. Maar dat kon ik haar niet aandoen. Toen heb ik ’s morgens nog snel een trouwauto geregeld.”

Henny komt uit Gouda en Willie uit Zeist. Het stel raakte via een zus van Willie in contact met elkaar. Henny: “Ik woonde vlakbij haar zus. Willie kwam altijd even kijken waar ik was.” Ze kregen verkering. Henny werkte in die tijd als monteur in de metalengroothandel van zijn vader. Het feit dat hij in zijn werk veel met water te maken had, bracht hem ertoe zelf een schip te kopen en als binnenvaartschipper te gaan werken. Ze trouwden en Willie ging met hem mee. Na een jaar verruilden ze het schip voor een andere. “Daar hebben we 25 jaar mee gevaren.” Tussendoor breidde het gezin uit met een zoon en zijn Henny en Willie trotse grootouders van twee kleinkinderen.

Via een kennis kwam het bericht dat in Zeewolde gezocht werd naar een exploitant voor de veerpont. Dat leek de toen 49-jarige Henny wel wat. Hij werd aangenomen. Het stel verhuisde naar Zeewolde en bleef twintig jaar en tien maanden de voet- en fietsveer Fle-gel heen en weer varen. “Een heerlijke tijd”, vertelt Willie. “We vonden het heel leuk om met de jeugd te werken. We waren streng maar rechtvaardig. Dat werd gewaardeerd.” De “Warme Douche’ uitgereikt door het programma Radar in 2015 onderstreept dat. Thyra Bouw die regelmatig de veerpont pakte om naar school te gaan had dat aangevraagd, mede vanwege de service die werd verleend. “Dat was voor ons de kers op de taart!”

Samen hebben ze nu nog partyboot Achie. Willie werkt alleen mee als er personeelstekort is. Henny geniet nog steeds van het varen. “Volgend jaar ga ik ermee naar Sail Amsterdam.”

Afbeelding