Afbeelding

Hanke Bruins Slot voorgedragen voor ‘Beste Lokale Bestuurder 2019’

· leestijd 1 minuut Algemeen

UTRECHT / ZEEWOLDE – De oud-Zeewoldense Hanke Bruins Slot is voorgedragen voor de titel ‘Beste Lokale Bestuurder 2019’.

De verkiezingen worden verzorgd door Necker van Naem in samenspraak met Binnenlands Bestuur. Er zijn vier categorieën: Beste Lokale Bestuurder, Beste Bestuurder van een kleine gemeente (minder dan 35.000 inwoners), Beste Bestuurder jonger dan 40 en Best Bestuurde decentrale overheid.

Mr. Drs. H.G.J. (Hanke) Bruins Slot (1977) bracht haar jeugd door in Zeewolde. Haar vader Harm was van 1984 tot 1990 burgemeester van Zeewolde. Bruins Slot jr. was van 17 juni 2010 tot 5 juni 2019 Tweede Kamerlid voor het CDA. Eerder was zij senior beleidsmedewerker op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en stafofficier van de Koninklijke Landmacht. Van juli tot december 2008 was ze commandant van een pantserhouwitsersdetachement in Afghanistan. In de Tweede Kamer hield zij zich bezig met defensie, medisch-ethische thema's en sportbeleid. Sinds juni 2019 is zij lid van Gedeputeerde Staten van Utrecht (bron: Parlement.com).

Als gedeputeerde is Bruins Slot voor het eerst genomineerd als Beste Bestuurder. Zij wordt geroemd om haar daadkrachtige en eerlijke optreden op het provinciehuis tijdens het boerenprotest. Ze was in staat empathie te tonen, maar wel het eerlijke verhaal vast te houden, aldus een van de stemmers. Eigenschappen die haar worden toegedicht zijn ‘betrouwbaar’ en ‘integer’. Haar eerlijke manier van antwoorden en efficiënte stijl worden volgens stemmers zeer gewaardeerd door de Staten.

Andere gegadigden voor de prestigieuze titel ‘Beste Lokale Bestuurder 2019’ zijn gedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks) van Noord-Brabant, wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) van Utrecht, wethouder Robbert-Jan van Duijn (CDA) van Aalsmeer, wethouder Marianne Smitsman-Burhenne (GroenLinks) van Roermond, burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam, burgemeester Martijn Dadema (GroenLinks) van Raalte, Commissaris van de Koning Wim van de Donk (CDA) van Noord-Brabant, wethouder Bart Jaspers Faijer (ChristenUnie) van Ommen en wethouder Marinka Mulder (PvdA) van Renkum.

Stemmen is mogelijk tot en met 12 januari, 23.59 uur via www.binnenlandsbestuur.nl. De uitreiking vindt plaats op donderdag 16 januari in Oss.