Afbeelding

Oppositie Zeewolde helemaal klaar met ‘gedonder en geknal’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Wekenlang extreme vuurwerkoverlast voor mens en dier, niet meer veilig over straat kunnen, een zwaar gewonde, vernielingen aan straatmeubilair en weer meer incidenten dan vorig jaar, vuurwerk houdt de gemoederen ook in Zeewolde (meer dan) bezig. De oppositiepartijen D66, PvdA/GroenLinks, Zeewolde Liberaal en BurgerBelang komen alvast met een schot voor de boeg. “Ophouden met dat gedonder en geknal!”

“Het toenemende gedonder en geknal rond de jaarwisseling moet ophouden,” zegt Yvonne van Bruggen, fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks. “Op deze manier is voor veel mensen de jaarwisseling geen feest meer. Het is de hoogste tijd dat de landelijke politiek haar verantwoordelijkheid neemt en met een landelijk verbod op consumentenvuurwerk komt.”

“Zo’n landelijk verbod juichen wij van harte toe,” vult Ruud Visser, fractievoorzitter van BurgerBelang (BB), Van Bruggen aan. “De overlast wordt ieder jaar groter en wij krijgen steeds vaker brandbrieven van inwoners om aan deze vuurwerkterreur een einde te maken.” De oppositie hoopt dan ook dat minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie binnenkort met een duidelijk standpunt komt en luistert naar de veranderende opinie in de samenleving. Zo hebben inmiddels al een half miljoen mensen en organisaties hun handtekening gezet onder de online petities die pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Het moet nu echt stoppen,” vindt verder Cees Steijger, fractievoorzitter van Zeewolde Liberaal. “Ik heb wederom de hele jaarwisseling met een bange en trillende hond op schoot gezeten, maar ook de dagen erna is hij nog steeds van slag, echt gewoon zielig en hij is vast niet de enige. Een vuurwerkverbod is overigens liberaler dan veel mensen denken. Het recht op vrijheid, mag immers niet ten koste gaan van de vrijheid van de ander.”

Wenda Westerhuis, fractievoorzitter van D66, is er niet alleen vanwege de overlast ‘klaar’ mee. “We maken ons het hele jaar druk over het klimaat en de politiek moet zich in allerlei bochten wringen om de stikstofuitstoot terug te brengen, maar we knallen wel zonder enig probleem voor 77 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in. Best wel raar en al helemaal niet milieuvriendelijk. ”

De oppositie zal in de raadsvergadering van 20 februari dan ook met een motie komen, waarin zij de voltallige gemeenteraad en het college van B&W oproept om gezamenlijk een brief naar de Tweede Kamer en de minister te sturen, waarin dringend wordt verzocht om met een verbod op consumentenvuurwerk te komen. “Daarmee scharen we ons ook achter de burgemeester die in zijn Nieuwjaarstoespraak al een soortgelijke oproep heeft gedaan,” kondigt Westerhuis reeds aan.

“Een totaalverbod op consumentenvuurwerk ligt bij sommige landelijke partijen nog steeds erg gevoelig,” realiseert Van Bruggen zich maar al te goed. “Maar op halve maatregelen zit niemand te wachten en het maakt het handhaven er niet eenvoudiger op. Het is nu het moment om door te pakken. Dat gedonder en geknal moet ophouden!”

Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56
Afbeelding
Zeewolde Kruist de Buizen zorgt op Koningsdag voor verbinding Algemeen 21 apr, 14:28