Afbeelding
Anrie van den Brink - Veenink

Veiligheid in het buitengebied onder de loep

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – De gemeente Zeewolde wil weten hoe het is gesteld met het veiligheidsgevoel onder de ondernemers en bewoners in het buitengebied. Om dat te weten te komen zijn alle huishoudens en bedrijven in het buitengebied uitgenodigd om de komende weken mee te doen aan een digitale enquête. De antwoorden dienen voor 1 maart ingeleverd te worden. “We hopen dat de enquête door een heleboel mensen wordt ingevuld”, laat burgemeester Gorter weten tijdens een toelichting. “Op die manier hopen we een goed beeld te krijgen hoe de situatie op dit moment is in het buitengebied.”

De uitkomsten van de enquête worden gebruikt om criminaliteit in het buitengebied tegen te gaan, de leefbaarheid te behouden en, waar nodig, te verbeteren. Op 23 maart vindt er een bijeenkomst plaats. Daar worden de eerste uitkomsten gepresenteerd en gaan de samenwerkende partners in gesprek met bewoners en ondernemers van het buitengebied.

Project Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied

De enquête en de bijeenkomst zijn een onderdeel van het project Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) voert het project uit en werkt daarin samen met de gemeente, de politie, brandweer, het RIEC (Regionaal Informatie en Expertisecentrum), de omgevingsdienst en natuur- en landschapsbeheerders. Burgemeester Gorter: “Met het Keurmerk Veilig Ondernemen hebben we in het dorp al een heel goede ervaring. Inmiddels hebben we een vierde ster. Om het centrum veilig te houden hebben we goede systemen met winkeliers afgesproken en proberen we de omgeving veilig te houden via het Keurmerk Veilig Ondernemen. Dat willen we ook gaan doen voor het enorme buitengebied. We weten dat we het moeten doen met de beperkte capaciteit van de politie. Die kan niet overal zijn. We praten over hier over 268 km2 . Dat is niet niks. Dat betekent een stukje bewustwording, alert zijn, weten wat er zou kunnen gebeuren in het buitengebied.”

De reden om dit project te starten is omdat de politie op verschillende plekken in Nederland signalen krijgt over toenemende criminaliteit in het buitengebied. Het buitengebied is kwetsbaar. Het zijn uitgestrekte gebieden met veel leegstaande schuren en stallen en met minder toezicht en controle. Problematiek is vaak onzichtbaar. Ook het buitengebied van Zeewolde is uitgestrekt en daardoor kwetsbaar. Het buitengebied moet echter veilig en bewoonbaar blijven is de stelling. Hiervoor is de inzet nodig van iedereen. “Wat wij willen weten is: wat valt mensen op wat ons misschien al wel of niet is opgevallen? Daar kunnen de diverse diensten en wij als gemeente ons voordeel mee doen”, aldus de burgemeester.