V.l.n.r.: Naomi van Vulpen
V.l.n.r.: Naomi van Vulpen

Finale voorleeswedstrijd krijgt ‘olijke’ winnaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE — Het zou erom gaan spannen, maandagochtend 17 februari in ‘De Verbeelding’. Uit de voorrondes waren drie finalisten tevoorschijn gekomen, en zij mochten onderling gaan uitmaken wie zich voorleeskampioen van Zeewolde 2020 mocht gaan noemen. De zaal zat vol met klasgenootjes, juffen en meesters, de juryleden hadden plaatsgenomen achter de deftige jurytafel, een prachtige voorleesstoel stond klaar mét microfoon, aan alles was gedacht. “Wanneer beginnen ze nou?”, klonk het uit het publiek.

Eerst was er natuurlijk een kort woord van welkom en werd de jury voorgesteld. Voorzitter Rob van den Broek zou samen met Hiky Helmantel en Loes Kras de beste voorlezer moeten gaan aanwijzen. Maar waar let je dan op? “Voor mij is belangrijk”, legde Hiky uit, “dat je de sfeer van een boek kunt overbrengen bij de luisteraars. Ernstig, vrolijk, alles kan, maar als je het publiek dat kunt laten meevoelen, dan is dat natuurlijk geweldig knap.” De finalisten knoopten dat goed in hun oren. Alle drie legden vóór hun leesbeurt zorgvuldig uit wie de auteur van hun voorleesfragment was, waar het verhaal over ging, en waarom ze precies dát fragment hadden gekozen. Melle Lijnema, leerling van ‘In de Lichtkring’, beet het spits af met een grappig hoofdstuk uit ‘Meneer Stink’ van David Williams. Ze vertelde vlot en wist vooral de hilarische momenten heel leuk te brengen. Naomi van Vulpen, leerling van ‘De Richtingwijzer’, las vervolgens voor uit ‘Lampje’ van Annet Schaap. Rustig, af en toe ernstig, en “heel goed ingeleefd”, volgens de jury.

Het was tenslotte de 10-jarige Joel van ’t Wout uit groep 7 van ‘Het Mozaïek’ die met de eer ging strijken. Hij had gekozen voor een fragment uit ‘Hup Juf’ van Mirjam Oldenhave. Een zot verhaal over een juf die geen orde kan houden en een strenge inspecteur op bezoek krijgt. Joel had merkbaar plezier in het verhaal en wist dat plezier feilloos over te brengen op de kleine luisteraars. De jury noemde hem een ‘olijke lezer’ met flair en een heldere voorleesstem. Hij mag het daarom namens Zeewolde gaan opnemen tegen meer concurrenten, in de provinciale finale op 7 april in Lelystad. Zet ‘m op, Joel!

Het gebeurt allemaal in het kader van ‘De Nationale Voorleeswedstrijd’, een fenomeen dat inmiddels 25 jaar bestaat, en naar eigen zeggen “de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8” is. De kwartfinales, halve finales en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de Bibliotheken en de provinciale ondersteuningsinstellingen. Zij doen daarmee fantastisch werk, want kunnen lezen en willen lezen, dat is een geweldige verworvenheid, een ‘bezit’. Dat begint met voorlezen, en voor wie het nog niet wist: in de Bieb wordt elke eerste en derde woensdagmiddag van de maand voorgelezen. Loop eens binnen…

Afbeelding