Afbeelding

Landstede MBO-studenten HTV lopen stage op COA Harderwijk

· leestijd 1 minuut Algemeen

HARDERWIJK - Het COA Harderwijk is het eerste asielzoekerscentrum in Nederland waar studenten Handhaving, Toezicht en Veiligheid (HTV) stage kunnen lopen. Deze week tekenden Landstede MBO, COA Harderwijk en de Gemeente Harderwijk een intentieverklaring om intensief samen te gaan werken. De pilot is inmiddels gestart. ‘Het is ongelofelijk leerzaam’, zeggen de studenten. “Je krijgt een heel andere, veel genuanceerdere kijk op asielzoekers.”

“Eerste- en tweedejaars studenten HTV lopen zes weken lang, vier dagen per week stage in het asielzoekerscentrum”, vertelt docent Frank Koelewijn. “Daarnaast gaan ze zo nu en dan met Stadstoezicht de wijk in. Het is een uiterst leerzame stage in een heel geconcentreerde omgeving, waarin vakvaardigheden als communicatie en samenwerken veelvuldig aan bod komen, maar ook burgerschapsvaardigheden, zoals omgaan met diversiteit in onze samenleving. Als team denken we dat deze samenwerking de opleiding echt rijker maakt.”

De stage vindt plaats onder auspiciën van stagebedrijf Stadstoezicht van de gemeente Harderwijk. “We hopen dat het COA in de toekomst als zelfstandig stagebedrijf kan optreden. Dan kan deze pilot structureel worden uitgerold over heel Nederland.”

Jan Essenburg, teamleider Stadstoezicht gemeente Harderwijk, ziet veel kansen in de nieuwe samenwerking. “Het levert veel en goede stageplekken op voor bijzondere opsporingsambtenaren in opleiding. Als ik iemand moet aannemen en op zijn CV staat dat hij COA-ervaring heeft, dan kan ik wel nagaan dat hij aardig wat mensenkennis op zak heeft.”

Bij het asielzoekerscentrum werken zo’n 35 tot 40 medewerkers op een aantal van 800 asielzoekers. Het gaat goed met de pilot, wat locatiemanager Thami Zabda van COA Harderwijk betreft. “De eerste lichting studenten is superblij en supertrots op deze ervaring. Een student gaf aan dat hij met liefde bij ons zou willen werken. Als je dit na zes weken bereikt, kun je de pilot al wel geslaagd noemen. Ik ben trots op wat we bereikt hebben.”