Afbeelding

Meer vogels in de tuin?

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Veel mensen vinden het leuk en gezellig wanneer er vogels in hun tuin te zien zijn. Opvallend is dat lang niet alle tuinen fijne plekken zijn voor vogels om daar te zijn. Een versteende tuin is daar een goed voorbeeld van. Met enkel een vetbol ophangen of vogels bijvoeren in een versteende tuin trek je geen vogels die in je tuin verblijven.

Belangrijke voorwaarden voor vogels om in een tuin te zijn, is dat er voldoende voedsel is, dat het er veilig is en dat de vogels zich kunnen voortplanten’, vertelt Marjanne Klok van Vogelbescherming. Daar kan je voor zorgen door stenen te vervangen door planten. Marjanne: “Planten die geschikt zijn, zijn besdragende planten, planten die insecten aantrekken en die bescherming bieden. Kies een variatie aan soorten zodat er jaarrond voedsel en schuilgelegenheid is.”

Veiligheid voor vogels creëer je door bijvoorbeeld een stekelige struik in de tuin te plaatsen. “Wanneer een sperwer of ander roofvogel over vliegt, kan de tuinvogel daar de bescherming zoeken. Wanneer je bijvoert, is het belangrijk dat je dit niet op een open plek - zoals in het midden van een grasveld - aanbiedt, maar bijvoorbeeld dichtbij een struik waar de vogel het voedsel veilig kan opeten of letterlijk de kat uit de boom kan kijken.”

Voordeel van vogels is dat zij op hun beurt er weer voor zorgen dat de overlast van insecten binnen de perken blijft. Zo zijn de koolmees en pimpelmees natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Deze rups dient als ideaal hapje voor jonge kool- en pimpelmezen. Met een passend nestkastje lok je deze vogels al snel je tuin in.

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 8 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 10 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 10 uur geleden