Afbeelding

Luisterhelden gezocht voor De Luisterlijn

· leestijd 1 minuut Algemeen

LELYSTAD - Maar liefst meer dan twee miljoen volwassen mensen in Nederland krijgen zorg en ondersteuning. Dit kan zwaar zijn en veel vergen van vrienden en familie, maar ook van vrijwilligers die je niet kent. Er bellen steeds meer mensen naar Luisterlijn die tijdelijk ondersteuning zoeken omdat mantelzorg hen zwaar valt. Daarom zijn er dringend nieuwe luisterhelden nodig die een anoniem luisterend oor willen bieden aan hun medemens.

Hoe helpt een gesprek?
Elke dag en nacht voeren de vrijwilligers van de Luisterlijn ruim duizend gesprekken met onbekenden. Met mensen die steun nodig hebben. Met mensen die een luisterend oor zoeken voor hun eenzaamheid, pijn, verdriet of zorgen. Gevoelens die soms juist naar boven komen als het buiten donker is en de dagen kort zijn. Een vrijwilliger luistert, denkt mee en zoekt eventueel mee naar oplossingen. In veel gevallen helpt een luisterend oor iemand al verder en is er geen professionele hulp nodig. Ook is de Luisterlijn vaak een aanvulling op de (professionele) hulp die iemand al krijgt.
Vrijwilliger Bert vertelt: ‘’Het is fijn om te merken dat mensen iets aan het gesprek hebben, ze verder zijn geholpen. Dat geeft mij zoveel voldoening. Ik vertel dit ook aan mensen die mij geschikt lijken; mensen die goed luisteren, niet alleen maar praten. Het is machtig mooi werk!’’

De Luisterlijn Lelystad is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers die mee willen doen aan de training. Daarin leren ze gespreks- en luistervaardigheden om een luisterend oor te kunnen bieden via telefoon en chat. De Luisterlijn Lelystad start binnenkort met het trainen van nieuwe vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich melden via www.deluisterlijn.nl/vrijwilligerswerk.

De Luisterlijn is al zestig jaar de grootste organisatie in Nederland die anonieme hulp op afstand biedt. Zo ‘n 1.500 Vanuit 28 locaties, waaronder in Lelystad, voeren zo’n 1.500 vrijwilligers dag en nacht ruim 350.000 anonieme gesprekken per jaar, via telefoon, chat en e-mail. Deze vrijwilligers worden opgeleid en begeleid door beroepskrachten.

Afbeelding
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21