Afbeelding

Zeewolde Actueel blij met de ondersteuning vanuit de gemeente

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Weten wat er in je nabije omgeving speelt. Dat is volgens minister Slob (Media) belangrijk. “Zeker in deze tijd. Lokale media zijn hiervoor cruciaal en moeten daarom goed kunnen functioneren. Daarom help ik waar de nood het hoogst is”, laat hij weten. Huis-aan-huiskranten, zoals de Zeewolde Actueel en lokale publieke omroepen zien door de coronacrisis hun reclame-inkomsten, waar ze afhankelijk van zijn, fors teruglopen en zien hun reserves, als die er al zijn, snel verdampen. Zij krijgen nu steun uit een tijdelijk fonds. Minister Slob stelt daarvoor eenmalig 11 miljoen euro beschikbaar. Het gaat om bedragen tussen de 4000 en enkele tienduizenden euro’s (afhankelijk van de oplage). De bijdragen uit het steunfonds helpen de lokale informatievoorziening op peil te houden.

De 11 miljoen euro was overigens al door het kabinet gereserveerd voor versterking van lokale journalistiek, onderzoeksjournalistiek en versterking van lokale omroepen. Dat geld wordt nu ingezet voor het steunfonds. De lokale media drongen twee weken geleden al aan op een steunprogramma. De coalitiepartijen sloten zich bij die oproep aan.

Minister Slob rekent erop dat ook de gemeenten en provincies de portemonnee trekken. "Gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de lokale media. Ik ga er daarom van uit dat zij een bijdrage leveren door bijvoorbeeld geld te geven of door advertenties in te kopen. Ook heb ik de provincies gevraagd te helpen.”

In Zeewolde gebeurt dat al. Gemeente Zeewolde kwam twee weken geleden de Zeewolde Actueel tegemoet met de afspraak de komende periode meerdere advertentiepagina’s af te nemen. “Lokaal nieuws is heel erg belangrijk. Zeker nu zoveel mensen, die kwetsbaarder zijn voor het Coronavirus, thuis moeten blijven. Het vertrouwde huis-aan-huisblad zorgt voor het broodnodige contact met wat er in het dorp gebeurt. De situatie verandert snel dus de gemeente wil ook veel informatie geven over de regels en de achtergronden hiervan. De gemeente Zeewolde werkt dus graag mee aan een goede lokale nieuwsvoorziening”, laat zij in een reactie weten.

Johan van der Kolk, commercieel directeur BrugMedia, die onder meer de Zeewolde Actueel uitgeeft: “Mooi dat minister Slob deze oproep doet aan alle gemeenten. Nog mooier dat de gemeente Zeewolde al voor deze uitspraak het belang van een betrouwbare informatievoorziening onderstreepte door direct te kiezen voor het plaatsen van extra gemeente pagina’s.”