Afbeelding

Iedereen leeft mee met Voedselbank De Kostmand

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Geen enkel onderdeel van de samenleving ontkomt momenteel aan de gevolgen van de coronacrisis. Ook Voedselbank De Kostmand kreeg ermee te maken.

Stagnatie

Al bij het begin van de coronacrisis in Nederland, eind februari, begin maart, hadden de raderen van de voedseldistributie moeite te blijven draaien. “Wij hebben te maken met landelijke kanalen”, vertelt Jan Klop, sinds januari 2019 voorzitter van Voedselbank De Kostmand. “De stagnatie begon in Amsterdam. Daar komen onze voedselpakketten vandaan. Van Amsterdam gaan ze naar Lelystad en zo komen we weer bij ons terecht. Vergeleken bij Lelystad zijn we maar een klein voedselbankje. Wij hebben echter wel onze vaste klanten en die wilden we wel graag blijven bedienen.” Oorzaak van de landelijke stagnatie was het terugtreden van vrijwilligers. Klop en zijn Zeewolder voedselbank kregen hier eveneens mee te maken. “Wij werken hoofdzakelijk met oudere vrijwilligers. Of je nu wilt of niet, dan behoor je in deze coronatijd toch tot de risicogroep. Ik kan me heel goed voorstellen dat een aantal vrijwilligers het werk te riskant begon te vinden. Zij kozen ervoor te stoppen en daar hadden ze het volste recht toe. Anderen zetten juist een stapje extra en gingen harder lopen. Ook kregen we van alles kanten hulp aangeboden. Hartverwarmend vond ik dat om te zien.”

Open Haven

‘Hoelang gaat dit nog duren?’ en ‘welke kant gaat dit op?’ zijn de meest gestelde vragen in de huidige coronatijd. Ook Klop stelt deze vragen. “We hebben momenteel rond de honderd adressen in Zeewolde. Daarbij gaat het om zo’n 35 kinderen. Dat is 30 procent meer dan in januari. Al vanaf februari begon het aantal te groeien. En we moeten er rekening mee houden dat het eind nog niet in zicht is.” En iedereen kan zomaar een beroep moeten doen op de voedselbank, benadrukt de voorzitter nog maar eens. “En dat is zeker geen schande. Toch wordt iedereen gecheckt. Nieuwe mensen gaan eerst langs het maatschappelijk werk.”

Positieve ontwikkelingen zijn er zeker te melden over Voedselbank De Kostmand. Zo is Klop blij met het nieuwe uitgiftepunt. “We mogen nu gebruikmaken van zaal De Kogge in Open Haven, dat is de achterste zaal van het kerkcentrum. Daar kunnen we ons ook veel beter houden aan de anderhalve meter norm. De tafels zijn er ruim opgesteld. Mensen komen binnen, kunnen hun tassen vullen en gaan vervolgens via een andere uitgang naar buiten.”

Klop is eveneens zeer te spreken over de samenwerking met de gemeente Zeewolde. “Begin dit jaar hadden wij samen met de Arme Kant van Zeewolde en de organisatie brood delen een sessie met de raadscommissie Sociaal Domein. Daarna was er vrijwel elke week ambtelijk contact. Daardoor wordt de vinger aan de pols gehouden en voelen we heel duidelijk dat de gemeente ons wil helpen.”

Extraatje

Van corona wordt niemand vrolijk, maar de saamhorigheid in de samenleving lijkt momenteel groter dan ooit. Klop roemt de prachtige initiatieven die onlangs tot stand kwamen. “De Lionsclub Zeewolde heeft ons al duizend euro toegezegd. Daarnaast kwamen Jos Oostendorp en Zeewolde Helpt met een geweldige actie. In no time was er 1.600 euro bij elkaar gelegd. Als Kostmand krijgen we het voedsel, maar met dit geld konden de afgelopen week 34 pakketten worden aangevuld met producten van lokale ondernemers. Bij Bakkerij De Toren was dat een lekkere tulband, bij Slagerij Boshuizen een heerlijke soep en een fleurig boeket voor op de paastafel van Jouw Bloemist. Mensen hebben meer nodig dan alleen eten en ook dat kon op deze manier heel mooi zichtbaar worden gemaakt. Het mes snijdt zodoende aan twee kanten, want de lokale ondernemers verdienen evenzeer onze absolute support. Het Rode Kruis nam eveneens al contact met ons op. Iedereen snapt wel hoe noodzakelijk ons werk is. Op onze lauweren rusten is er echter niet bij. We zullen ons moeten voorbereiden op wat er verder nog komt, al weten we nog niet eens wat dat wat precies inhoudt.”

De foto is begin dit jaar gemaakt bij een cheque-uitreiking aan Voedselbank De Kostmand. De anderhalve meter norm gold toen nog niet.

Afbeelding
Dauwtrappen met IVN: een belevenis voor vroege vogels Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 18): Gevaarlijke mijn uit WO II onschadelijk gemaakt (1983) Algemeen 30 apr, 16:31