Afbeelding

Herdenken en vieren; aangepast programma

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - In Nederland herdenken we op 4 mei de oorlogsslachtoffers en vieren we op 5 mei dat we in vrijheid leven. De invulling is vanwege het coronavirus anders dan gewend. Zo zal er in Zeewolde geen Dodenherdenking plaatsvinden; dus geen stille tocht en geen bijeenkomst op de begraafplaats. Ook de feestelijkheden op 5 mei zijn afgelast.

Twee minuten stilte

Om toch stil te staan bij de gebeurtenissen in de Tweede wereldoorlog wordt iedereen wel gevraagd om op maandag 4 mei om 20.00 uur twee minuten stil te zijn. Voorafgaand aan deze twee minuten stilte, om 19.58 uur, wordt zoals ieder jaar, het signaal Taptoe geblazen. Alle blazers van Nederland worden opgeroepen om het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis. De twee minuten stilte wordt afgesloten met het Wilhelmus. Iedereen is uitgenodigd om thuis het eerste couplet mee te zingen.

Vrijheidsvuur

In Wageningen wordt in de nacht van 4 op 5 mei met een aangepast programma het Vrijheidsvuur ontstoken. De traditionele verspreiding van het vuur over heel Nederland door lopers gaat niet door. Mensen worden opgeroepen om vanuit huis of werk het Vrijheidsvuur, in de vorm van een fakkel, kaars, lichtje of digitaal, door te geven aan vrienden en familie. Meedoen kan via www.vrijheidsvuur.nl door een video op te nemen en te delen.

Toespraak burgemeester

Om 20.30 uur is er een toespraak door burgemeester Gerrit Jan Gorter. Deze is te zien en beluisteren op de facebookpagina van Gemeente Zeewolde en de website van de Lokale Omroep Zeewolde.

Luchtgroet door Edambusters

De Edambusters maken zoals ieder jaar bij de Dodenherdenking een herinneringsvlucht in formatie over de verschillende herdenkingsmonumenten. In Zeewolde zullen zij deze ‘fly-past’ dit keer uitvoeren over de dorpskern, ook langs de verzorgingshuizen, zodat deze voor de bewoners goed is te zien. De formatie komt rond 14.55 uur overvliegen.

Vlaginstructie

Het verzoek is om op maandag 4 mei de vlag (zonder wimpel) halfstok te hangen als blijk van eerbied en respect voor de doden. Dat mag van zonsopgang tot zonsondergang. (Dit in tegenstelling tot de algemene vlaginstructie van 18.00 tot zonsondergang). Op dinsdag 5 mei hangt de vlag de hele dag in top.

 Edambusters fly-past in formatie
Afbeelding
Afbeelding