Afbeelding

Gemeenteraad stemt in met cofinanciering 'LEADER' Avonturenhuis Scoutinglandgoed

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - De gemeenteraad heeft donderdagavond 23 april (digitaal) ingestemd met cofinanciering LEADER ten behoeve van het Avonturenhuis van Scoutinglandgoed Zeewolde. Met de aanvraag is een bedrag gemoeid van € 125.000,-. Leefbaar Zeewolde diende aanvankelijk een amendement in, waarin werd aangegeven dat er alleen ‘scoutinggerelateerde’ activiteiten zouden mogen plaatsvinden in het Avonturenhuis. De overige partijen vonden dat het vigerende bestemmingsplan voldoende waarborgen garandeerde en stemden hier niet mee in, waarna ‘Leefbaar’ het amendement introk en het bij een ‘stemverklaring’ van Els van Es hield. Het raadsvoorstel werd vervolgens unaniem aangenomen.

Het Scoutinglandgoed Zeewolde is een plek in de natuur waar het mogelijk is om uitdagende (meerdaagse) activiteiten voor scouts en niet-scouts uit binnen- en buitenland te kunnen organiseren zowel op het land als het water. Een duurzaam ingericht terrein waar scouting zichtbaar is voor de samenleving en toegankelijk voor gasten met en zonder beperking en dat ruimte biedt voor de clustering van verschillende landelijke voorzieningen. Het initiatief voor het landgoed startte in 2006. Op basis van een programma van eisen werd hierna een zoektocht naar een geschikte locatie verricht. Daarbij kwam uiteindelijk met succes de gemeente Zeewolde in beeld. Tot de ambities van Scouting Nederland behoorden een aantal noodzakelijke voorzieningen, zoals kampeerfaciliteiten, infrastructuur voor evenementen, opslag van materialen en een verblijfsaccommodatie. Daarna werd een ontwerp voor het terrein gemaakt en kon in oktober 2013 het bestemmingsplan worden vastgesteld. Tussen 2014 en 2016 werd het eerste deel van het Scoutinglandgoed gerealiseerd. Speciaal moment was de opening van het landgoed in juni 2015 door H.M. Koningin Máxima, beschermvrouwe van Scouting Nederland. Aanvullend werden in 2016 enige ‘vervolgambities’ beschreven in een masterplan. Daarin werden de volgende deelprojecten benoemd: een Avonturenhuis, een buitendijks gebouw, een magazijn, een kampvuurkuil, aanmeermogelijkheden en kantoorvoorzieningen.

In het Avonturenhuis kunnen kinderen zonder en met beperking die niet kunnen kamperen samen overnachten. Het huis biedt de kans om vriendjes en vriendinnetjes te maken en samen spelenderwijs talenten te ontwikkelen. Dit zorgt voor zelfvertrouwen, begrip voor elkaar, uitwisseling en een groter sociaal netwerk. Het Avonturenhuis biedt een avontuur in de natuur dat letterlijk naar binnenkomt door de grote deuren. Voor het Avonturenhuis werd een aanvraag voor LEADER-subsidie ingediend. Deze bijdrage diende gelijk verdeeld beschikbaar gesteld te worden door gemeente Zeewolde en provincie Flevoland (ieder € 125.000,-). Doel van LEADER is bij te dragen aan de ontwikkeling van plattelandsgebieden en het stimuleren van de plattelandseconomie. LEADER gaat uit van een integrale gebiedsaanpak ‘van onderop’, die gestalte krijgt door samenwerking van publieke en private partijen in een streeknetwerk. Bij LEADER geldt de volgende kostendekking: 40 procent eigen middelen, 30 procent cofinanciering van een overheid in Flevoland en 30 procent LEADER-subsidie vanuit Europa. Het verzoek om cofinanciering bij de gemeente werd hierbij gezien als een verzoek om subsidie.

Over het doel van het Avonturenhuis bestond donderdagavond 23 april geen enkele discussie in de gemeenteraad. Leefbaar Zeewolde wilde alleen vastgelegd zien dat het gebouw slechts zou worden gebruikt voor ‘scoutinggerelateerde’ activiteiten. Hier voelden de andere fracties niets voor. “Inwoners en ondernemers moeten hiervan in voldoende mate kunnen profiteren”, meende bijvoorbeeld Rob Smeets (Zeewolde Liberaal). Diezelfde Smeets vond het gevraagde bedrag in het licht van de huidige corona-ontwikkelingen ‘knap hoog’. “Hoe staan we er nu werkelijk voor? Wat gaat er allemaal nog op ons afkomen? Hoelang gaat dit nog duren?” Op deze vragen wist hij net zomin als de andere raadsleden het antwoord te geven.

Foto: Scouting Nederland.