Afbeelding

Horecaondernemers zijn er klaar voor; de terrassen kunnen open!

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – De terrassen gaan weer open! “Gelukkig, het was hoog tijd om weer aan de slag te gaan”, laat Tim van Oosten, bestuurslid bij Horeca Nederland (KHN) regio Flevoland, weten. Vanaf maandag 1 juni 12.00 uur mag de horeca eindelijk weer, zij het in aangepaste vorm, open voor een drankje en een hapje eten, zowel binnen als buiten.

Voor de heropening van de horeca is er hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het personeel veilig kan werken en de gasten met een goed gevoel binnen of buiten op het terras kunnen gaan zitten. Horecaondernemers hebben laten zien vindingrijk te zijn om het terras open te kunnen stellen met de 1,5 meter maatregel. Om de bestaande capaciteit te kunnen behouden hebben een aantal horecaondernemers hun terrassen vergroot. Er is zelfs een tijdelijk (klein) terras met zes tafels bijgekomen op het Kerkplein voor mensen die daar hun patatje of visje willen opeten. De terrasverruiming gebeurde in goed overleg met de gemeente, die daarmee laat zien de horecaondernemers graag een handje te willen helpen. “Een vakantie in het buitenland wordt komende zomer moeilijk, dus moeten we er in Zeewolde samen wat van maken”, aldus beleidsmedewerkster Veiligheid, Manon van de Schootbrugge. Ook heeft de gemeente besloten om geen precario (vergoeding voor gebruik openbare grond) te heffen over de extra terrasruimte. Vanaf 1 juli wordt er weer precario in rekening gebracht voor de al bestaande terrassen.

Om er zeker van te zijn dat de horeca gezamenlijk aan alle verplichte richtlijnen voldoet en om eventuele knelpunten te tackelen om van start te mogen gaan, was er donderdag 28 mei een schouw, georganiseerd in samenwerking met de horecaondernemers, gemeente en Zeewolde Winkelhaven. “Het is fijn dat dit overleg er is, zodat er na die tijd geen onduidelijkheden kunnen zijn over het toepassen van de maatregelen”, licht Tim van Oosten toe. Een team vanuit de gemeente, de BOA en de wijkagent maakten hiervoor een rondgang langs de horeca in het centrumgebied. Zij constateerde dat de ondernemers goed nagedacht hadden over onder meer de opstelling van het terras en de looproutes. “Ze hebben de zaken goed voor elkaar.” Dat was het groene licht waarop de horecaondernemers hadden gewacht. Van Oosten: “Laten we er met elkaar alsnog een topseizoen van gaan maken!”

Wil je een terrasje pakken, dan is reserveren niet nodig. Om een hapje te kunnen eten kunnen gasten wel reserveren, maar het is bij de meeste horeca ook mogelijk om aan de deur te ‘reserveren’. Gasten dienen zich wel altijd eerst te melden. Na een gezondheidscheck en de mogelijkheid tot handenwassen, krijgen zij (indien er plek is) een tafel toegewezen. Iedereen moet aan een tafel zitten. Voor meer dan twee personen geldt 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Behalve voor mensen uit hetzelfde huishouden. Wat handhaving op dit punt betreft lieten politie en BOA, tot geruststelling van de ondernemers, weten daar niet te krampachtig over te gaan doen. “Mensen zijn zelf ook verantwoordelijk. We gaan uit van het gezonde verstand van de burger.”

Filmopname: Lokale Omroep Zeewolde

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 18 uur geleden