Trekkersveld IV
Trekkersveld IV

Trekkersveld IV in de startblokken

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE — De gemeente Zeewolde heeft aangekondigd het bestaande bedrijventerrein Trekkersveld aanzienlijk te willen uitbreiden. Dit is de vierde uitbreiding van het Trekkersveld, waarmee het bedrijvengebied tussen de Spiekweg (noord) en de Knardijk op een totale oppervlakte van 356 hectare komt.

Vrijdagmiddag 5 juni gaf wethouder Egge Jan de Jonge (Economische Zaken) tijdens een persbijeenkomst een toelichting op de plannen. Het 201 hectare grote uitbreidingsgebied gaat bestaan uit een deel regulier bedrijventerrein ter grootte van 35 hectare, en een bedrijventerrein met een omvang van 166 hectare dat specifiek voor de vestiging van een datacenter campus is gepland. “De beide uitbreidingsgebieden worden als één ruimtelijke ontwikkeling gezien en zullen derhalve in nauwe samenhang met elkaar worden ontwikkeld als Trekkersveld IV”, aldus de wethouder.

De Jonge is zeer verheugd met de toekomstplannen voor Trekkersveld. “Dit biedt mooie kansen voor de verdere economische ontwikkeling van Zeewolde”, zegt hij. “Als onderdeel van de Logistieke Hotspot Almere-Lelystad-Zeewolde kunnen wij als Zeewolde doorgroeien en een flinke bijdrage blijven leveren aan de belangrijke logistieke hubfunctie van Flevoland”. Met het oog daarop zal de eerste 35 hectare, direct aansluitend op het bestaande en succesvolle Trekkersveld, worden ontwikkeld met kavels tot 5 hectare. Hiermee worden veelal lokale en regionale bedrijven bediend. “Maandelijks worden we benaderd door lokale bedrijven die willen uitbreiden of logistiek georiënteerde bedrijven die zich in Zeewolde willen vestigen. We zijn blij dat we hierin straks weer kunnen faciliteren.”

Voor de vestiging van een hyperscale datacenter op de overige 166 hectare heeft zich een partij gemeld. “Naast de fysieke logistiek ontwikkelt zich nu ook de markt voor digitale logistiek enorm, en zorgt op veel plaatsen in het land voor flinke economische impulsen en welvaart. Dit zijn zonder uitzondering innovatieve bedrijven die hoogwaardige werkgelegenheid bieden, en dat sluit goed aan bij het hogere opleidingsniveau van de beroepsbevolking in onze regio. Dit type bedrijven past uitstekend bij een jonge, ambitieuze gemeente als Zeewolde en een innovatieve provincie als Flevoland”, volgens de wethouder. Zowel de provincie Flevoland, Horizon, de regionale ontwikkelingsmaatschappij en het Rijk zijn op de hoogste van de ontwikkeling.

“Achter de schermen is afgelopen maanden al veel werk verzet. Maar, we zijn er nog niet”, aldus de wethouder. In het plangebied bevinden zich enkele agrarische bedrijven. Met deze agrariërs wordt constructief overleg gevoerd over de specifieke gevolgen en verdere mogelijkheden voor hen.
“Vanaf komende woensdag 10 juni start de inzageprocedure van het voorontwerp bestemmingsplan en de Notitie Reikwijdte en Detaillering, kortweg NRD. We willen dit traject uiterst zorgvuldig doorlopen, ook voor de huidige agrariërs, en dat kost tijd. Als alles meezit kunnen we medio 2e kwartaal 2021 van start gaan met de voorbereidende werkzaamheden”.