Afbeelding

Reacties op openbare kunst blijven komen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE — ‘Kunst in de straat’ persoonlijk becommentariëren, dat is de gedachte achter #watdoetdathier, het landelijk initiatief dat kunst in de openbare ruimte op een voetstuk plaatst. Zeewolde doet flink mee, want de reacties blijven komen. Niet alleen op het ‘kunstwerk van de week’, maar ook op kunst die eerder in het nieuws was. Voor alle duidelijkheid: dat mag! De redactie blijft kunstverhalen verzamelen, en ook ‘nagekomen berichten’, vaak spontaan en in een opwelling aan het papier toevertrouwd, zijn altijd welkom.

‘Sea Level’, het spraakmakende en zeer tot de verbeelding sprekende Land Art Object van Richard Serra, maakte de tongen flink los. Zo kwam er van Dhr. Chr. Smit nog het volgende bericht binnen: “Het mooie van dit robuuste kunstwerk vind ik dat het ruimte laat en aanzet tot eigenzinnige betekenisverlening. Anders dan bij een standbeeld of ‘figuur in actie’ is hier nog van alles aan duiding mogelijk. Wat zou de kunstenaar bedoeld hebben, waarom zo scheef op de richting van de populieren, voetpad en Wetering? Waarom in twee stukken en waarom in dat gladde beton? Het leuke is dat ieder hier zijn eigen verhaal bij zal maken en dan komt dat verhaal van dat zeeniveau eigenlijk pas op de tweede plaats. Ik vind het nog steeds jammer dat de in mijn ogen volkomen overbodige brug het kunstwerk, ook visueel, in twee stukken snijdt. Het water, daar heb ik een verklaring voor en dat past mijns inziens ook helemaal bij het onderwerp. Maar die brug. Denk die eens weg… Wat zou het beeld dan aan kracht winnen. Wat zou de kunstenaar daar zelf van vinden? Ja, dan ben ik weer terug bij interpreteren en betekenisverlening. Hoe dan ook een kunstwerk om groots mee te zijn.”

Annemiek Eradus had een mening over het kunstwerk van Evert Strijbos, dat als nummer twee in de reeks fungeert. Over deze roestige ‘menhirs’ in de fietspadbocht naar de Atalanta schrijft ze: “Dit kunstwerk staat ook op mijn wandelroute. Voor mij zijn het wachters. Ze staan onder de dijk en staan zo dat ze steeds veranderen van opstelling als je er langs loopt. Het cortenstaal zorgt ervoor dat ze opgaan in de omgeving. Als er lage mist hangt komen ze er bovenuit: een prachtig gezicht! Het is destijds aangekocht door de gemeente voor € 3,00. Het plaatsen kostte iets meer… Maar volgens mij het geld meer dan waard. Het juiste kunstwerk op de juiste plek.

Afbeelding
Afbeelding
VV Zeewolde haalt met Ed Engelkes toptrainer in huis Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 uur geleden
Nederlands Korfbalteam
Nederlands Korfbalteam tegen Regioteam in Het Baken: bestel nu je gratis ticket Sport 23 uur geleden