Hoera en confetti
Hoera en confetti

Juf Titia’s klas gaat vliegen…!

· leestijd 2 minuten Algemeen

ERMELO / ZEEWOLDE — Het zal je maar gebeuren: je bent mentor van een brugklas, je tipt je leerlingen over een leuke ‘kidschallenge’, en prompt winnen ze een sensationele prijs. Het overkwam Juf Titia Bron, mentor van klas AH18 van Chr. College Groevenbeek in Ermelo. De uiteindelijke winnaar woont weliswaar in Putten, maar ruim de helft van z’n klas is afkomstig uit Zeewolde en Juf Titia zelf ook. Daarmee straalde de feestvreugde dus behoorlijk af op ‘dat dorp aan de overkant’, en werd het ook voor Zeewolde echt wel ‘Actueel’.

Feestvarken van de dag was natuurlijk de 13-jarige Alex Vos, die met hulp van klasgenoten Stan, Kyona en Sara een prachtige vlog had gemaakt. Aanleiding was het feit dat het Nationaal Comité Veteranendag jaarlijks een wedstrijd uitschrijft die kinderen wil uitdagen na te denken over thema’s als vrijheid, oorlog en vrede. Opdracht: maak een vlog over vrijheid. Mr. Freedom, zoals Alex zichzelf al vloggend noemde, ging de uitdaging aan, maakte de winnende vlog en won daarmee voor zichzelf én z’n hele klas een rondvlucht in een historisch vliegtuig: een Douglas DC 3, beter bekend als de Dakota. Het grote nieuws was zorgvuldig geheim gehouden, om vrijdag 12 juni met een heuse ‘overval’ door de verzamelde pers de klas te kunnen verrassen. Die overval sloeg in als een bom: met ogen als theeschoteltjes en juichkreten die tot op straat te horen waren werd het blijde nieuws aangehoord. Actief dienend veteraan Dennis Kroon kwam, voor de gelegenheid in gevechtstenue, de prijs overhandigen, en Alex nam de symbolische plaquette glunderend in ontvangst. “Nooit gedacht dat we zouden winnen..!”

De opzet van zo’n ‘overval’ moet zorgvuldig worden aangepakt, want brugklassers zijn beslist niet op hun achterhoofd gevallen. “Ik dácht al”, roept een wijsneus, “waarom moeten we nou opeens voor de muziekles naar de aula? De keyboards zijn niet eens aangesloten!” En ook moeder Anita had die ochtend moeite om Alex te overtuigen van het feit dat het ondanks de oplopende temperaturen toch beter was om niet in die ietwat versleten shorts naar school te gaan, maar een mooie lange broek aan te trekken. “Ze stond vanochtend nog die broek te wassen”, zegt Alex met een gezicht van ‘wie verzint nou zoiets…’, en klapt nog even verder uit de school: “Ik zei nog, Mam, doe nou niet zo hysterisch…!” Maar ‘Mam’ is degene die het laatst lacht: “Tóch had je lekker niks in de gaten!” En op haar beurt plaagt ze ook nog even: “gelukkig had ie nog iets aan z’n haar gedaan, want dat wil er ’s ochtend ook nog wel eens bij inschieten…”

Al met al was de verrassing compleet; Juf Titia kan terugkijken op een geslaagde actie die door een professionele filmploeg werd vastgelegd en op 27 juni via NPO1 te bekijken zal zijn. Het is ook niet niks: Alex reist op die dag naar Den Haag, waar in de Ridderzaal een evenement plaatsvindt ter gelegenheid van Veteranendag. ‘Wegens corona’ weliswaar in aangepaste vorm, maar via een videoverbinding in gesprek met koning Willem Alexander, dat overkomt niet iedereen. ’s Avonds zal een samenvatting te zien zijn, waarin de winnende vlog compleet wordt meegenomen. Eén minuut lang, want dat was de opdracht, maar wel een minuut met enorme impact. Alex kan het nog nauwelijks geloven. “Ik heb nog nooit gevlogen”, bekent hij, en bij navraag blijkt dat voor veel van z’n klasgenoten ook het geval te zijn. Ze kunnen niet wachten, die brugklassers, maar wanneer het allemaal zal plaatsgrijpen is, alweer ‘wegens corona’, nog niet duidelijk. Wel dat het in twee ‘beurten’ zal moeten gaan, én dat het een lawaaiig tochtje zal gaan worden. Vliegtuigen van voor de oorlog of een Jumbo Jet, dat scheelt wel even…

Voor wie het allemaal op de voet wil volgen: zaterdag 27 juni is de Ridderzaal in Den Haag de plaats van handeling. Het programma wordt door de NOS integraal live uitgezonden van 12.45 tot 13.45 uur op NPO1. In de avond zendt de NOS een samenvatting uit van 19.15 tot 19.45 op NPO2. Meer informatie is te vinden op de website van het Comité: https://www.veteranendag.nl/zaterdag-27-juni-nederlandse-veteranendag-in-aangepaste-vorm/. De winnende vlog staat natuurlijk al op Youtube: https://youtu.be/e_gha1kxRQY.

 De trotse winnaar
 Een (bijna-) elleboogje met de Juf
 Afdeling Zeewolde