Afbeelding
Aerovista Luchtfotografie - Shutterstock.com

Provincie hoopt op zo snel mogelijke openstelling Lelystad Airport; Natuur- en milieuorganisaties maken bezwaar

Algemeen

FLEVOLAND - Provincie Flevoland heeft haar zienswijze (pdf, 135 kB) ingediend op de Ontwerp-Luchtvaartnota 2020-2050 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hierin benadrukt de provincie het belang om zo snel mogelijk een besluit te nemen over openstelling van Lelystad Airport per november 2021.

Provincie Flevoland is zich bewust van de veranderingen in het maatschappelijke debat over vliegen en de impact die de luchtvaartsector heeft op de omgeving en hinderbeleving: “De luchtvaart brengt geluidshinder en emissies van CO2, stikstof en fijnstof met zich mee. De provincie vindt het belangrijk dat de negatieve effecten van luchtvaart zo veel mogelijk worden beperkt. Er zal behoefte blijven om te vliegen en daarom zal de sector stappen moeten maken in de balans tussen luchtvaart en leefomgeving. De provincie ziet een blijvende belangrijke rol voor Lelystad Airport vanuit het perspectief van leefbaarheid, milieu en hinderreductie, en vanuit het herstel van de luchtvaartsector uit de coronacrisis.”

Tegengeluid

Diverse natuur- en milieuorganisaties laten een tegengeluid horen. Samen met zo’n 16.000 burgers heeft Natuur & Milieu vandaag, 9 juli, officieel bezwaar gemaakt tegen de Ontwerp Luchtvaartnota 2020-2050. Betrokkenen roepen minister Van Nieuwenhuizen op om haar plannen grondig te herzien en met concrete voorstellen te komen om klimaatschade, geluidsoverlast en luchtverontreiniging aan te pakken. Het bezwaar is opgesteld in samenwerking met Greenpeace, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Milieudefensie. Ook natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, Waddenvereniging en Vogelbescherming sloten zich aan bij de oproep.