Afbeelding
Zeewolde Actueel

Ouderbonden willen dat gemeente meer regie toont bij verhuizing naar De Meermin

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – De ouderenbonden vinden dat zij bij de verhuizing van De Sfinx naar De Meermin het kind van de rekening zijn. Misschien dat het uiteindelijk nog wel goed komt, maar voorlopig zijn Klaas van der Knaap en John Winkel (PCOB) er nog lang niet gerust op. 


De ouderenbonden hebben in Zeewolde samen zo’n 750 leden. De grootste ervan is de katholieke KBO, op de voet gevolgd door de protestants-christelijke PCOB en de algemene ANBO. Klaas van der Knaap is voorzitter van de PCOB, John Winkel actief en betrokken lid. Dinsdagmiddag was altijd vaste PCOB-middag in De Sfinx. Koersbal en sjoelen waren daarbij de vaste programmaonderdelen. Corona zorgde dit voorjaar voor enig oponthoud, terwijl de maandelijks themamiddag zelfs helemaal in de verdrukking kwam. In de zomermaanden werden de activiteiten weer versneld opgepakt. Met acht senioren koersballen en met vijf sjoelen, dat moest coronaproof mogelijk zijn. Maar toen kwam er ineens de opdracht te verhuizen. “We wisten wel dat het een keer zou gebeuren, maar het ging op een bepaald moment wel heel snel”, aldus Van der Knaap. De PCOB-voorzitter denkt wel te weten waar de kneep zat. “Coloriet had opdracht gekregen speciale welzijnszorg te bieden aan een groep mensen die nog meer verzorging nodig had. Dat is heel voortvarend opgepakt, te voortvarend naar ons gevoel. In ieder geval was er opeens voor ons geen plek meer. Onze archiefkast moest bijvoorbeeld weg en staat nu bij mij thuis. Je zou kunnen zeggen dat de regie over het hele gebeuren ontbrak. Het was toch veel verstandiger geweest eerst De Meermin goed in te richten? Dan hadden we in één keer kunnen oversteken en de boel op dat moment verhuizen.”

De ‘senioren’ in Zeewolde waren altijd wel een beetje verwend met de (beneden)ruimte die De Sfinx bood. Van der Knaap knikt. “Velen hebben er al een appartement of wonen aan het Marktpad en kwamen zo binnendoor. De Meermin heeft gelukkig ook beslist mogelijkheden, maar het is voor de meeste mensen net een stukje verder.” Winkel ziet wel meer hobbels. “Er kan maar één persoon tegelijk met de lift. In deze coronatijd is het helemáál lastig. De Meermin is gewoon te klein om daar met een grote groep mensen te zitten.”

Een volgend probleem dient zich aan op het moment dat De Meermin wordt verbouwd. Naar verwachting zal dat over anderhalf jaar het geval zijn en negen maanden à een jaar in beslag nemen. “Dan moeten we er weer uit”, weet Van der Knaap al. “Maar de vraag is: waarheen? Heeft de gemeente nog meer gebouwen tot haar beschikking? Elders zijn we overal duurder uit. We zijn wel in gesprek geweest met de wethouder, maar een adequaat antwoord hebben we nog niet gehad.” “Dan staan we dus in feite op straat, als de gemeente ons niet subsidieert”, concludeert Winkel. Volgens de heren van de PCOB heeft de gemeente Zeewolde zich op de huisvestingsproblematiek ‘verkeken’. “De volgorde had andersom gemoeten. Eerst De Meermin inrichten en dan Coloriet laten schakelen, dan was de commotie wellicht voorkomen”, meent Van der Knaap. “In de politiek behoor je vooruit te kijken en dat is hier niet gebeurd”, stelt Winkel op zijn beurt klip en klaar. “Hopelijk komt er alsnog de toezegging van de wethouder dat wij elders ruimte krijgen op het moment dat De Meermin wordt verbouwd. Voorlopig kan ik niet anders concluderen dan dat de gemeente de verhuizing en alles wat daar bij komt kijken zwaar heeft onderschat.”