Gezellig griezelen
Gezellig griezelen Jelle Stellingwerf

Goedmoedig griezelen aan de Kogge

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Op het adres Kogge 21 heeft de voortuin, in de aanloop naar Halloween op 31 oktober, een ware metamorfose ondergaan. De nietsvermoedende voorbijganger ziet opeens grote spinnen in de vlaggenmast hangen, waar mogelijk ligt of staat een pompoen met ‘eng’ uitgesneden masker, alle denkbare spookhuisattributen zijn er te vinden, en het geheel wordt tegen de schemering ook nog eens spookachtig verlicht. Hoe kom je op het idee?

De ‘heftig’ gedecoreerde voortuin is van de familie Vingerhoets. Moeder Amanda beheerst dat decoreren tot in de finesses, en heeft naar eigen zeggen de fascinatie voor alles wat maar een beetje eng gevonden kan worden van huis uit meegekregen. “Enge film, griezelboek? Als kind vond ik het heerlijk! Maar ook weer niet té, want het moet wel leuk blijven.” Als het over Halloween gaat weet Amanda van de hoed en de rand. Ze vertelt enthousiast over de oorsprong ervan in Ierland, hoe het mét de immigranten overwaaide naar Amerika en Canada, en hoe het vervolgens ook weer in de rest van Europa voet aan de grond kreeg. “Kinderen mogen verkleed langs de deuren en gaan op ‘trick-or-treat-tocht. Dat ‘bedelen’ om lekkers is dus te vergelijken met het Sint Maartenfeest op 11 november. In Zeewolde wordt aan beide feesten gedaan, en wat mij betreft mag dat best zo blijven.”

Het enthousiasme voor het decoreren werkte aanstekelijk. Buurvrouw Agneta Lagas, aanvankelijk nog wat aarzelend van ‘zal ik wel, zal ik niet’, liet zich over de streep trekken, en het resultaat is een geschakelde griezeltuin over twee panden, met op de gevel in laserlicht ‘Happy Halloween’. Heel origineel! Topstuk is een in het zwart gehulde Harry Potter-achtige gedaante. Het ding is ‘gevoelig’ voor geluid (klap eens in je handjes…), en geeft op dat commando een nummertje naargeestig lachen weg, met rammelende ledematen en ‘eng’ oplichtende ogen. En als Halloween weer voorbij is..? “Oh, dan komt meteen de kerstversiering ervoor in de plaats, want dat decoreren is zó leuk! ’t Is de tijd van ’t jaar, nietwaar?”