Fijnbladige essen, Kwelder, Zeewolde
Fijnbladige essen, Kwelder, Zeewolde Jelle Stellingwerf

Herfst in Zeewolde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – “Je vindt het om de hoek”, zeggen we vaak. “Het is praktisch onze achtertuin”, is er ook zo eentje. En dan bedoelen we natuurlijk het bos, dat vanuit de bebouwde kom van Zeewolde wandelend, fietsend of anders, zo makkelijk is te bereiken. Maar er zijn bofferds die voor herfstkleurenpracht de deur niet eens uit hoeven. Zomaar een rij bomen in de late middagzon, te bewonderen vanuit je luie stoel. En al duurt het maar even, je dag is goed.

Fijnbladige essen zijn het. Officieel: Fraxinus Oxycarpa, en ze zijn in een aantal varianten langs wegen en lanen in Zeewolde te vinden. Zo is er de variant die in het kleine blad snel geel kleurt en er ook heel snel bij is om alles te laten vallen, zeker wanneer een stevig briesje daar nog eens bij helpt. Aan de Kringloop bijvoorbeeld zijn ze te vinden, en ook op het stukje Raadhuisplein tussen gemeentehuis en oude brandweerkazerne staan er een paar. Iets ‘vasthoudender’ is de variant die in de herfst meer naar de rode tinten gaat, en daarom in het Engels ook wel wordt aangeduid als Claret Ash, ofwel de rode es.

De bomenrij op de foto is te vinden aan de oostzijde van de Gelderseweg, aan de Kwelder. Bij nat en grijs weer is de herfstkleur donkerrood tot roodbruin. Ook al prachtig, maar o wonder als die late middagzon z’n werk doet! Vooral bij buiig weer in een felle opklaring voltrekt zich dan een waar kleurenwonder. Dan wordt die donkerrode tint opeens geholpen, ‘opgetild’ door de al rood wordende zon, en staat de boel in een ogenblik in vuur en vlam. De rode gloed spettert er vanaf, en het blad lijkt licht te geven. Bewoners aan de westzijde van de Gelderseweg (Vlietstroom) zitten dan ‘eerste rang’. Helaas, het is vaak maar van korte duur.

De fijnbladige es is niet ongevoelig voor de essentaksterfte. En bomen zijn net mensen: zet ze op een kluitje bij elkaar, en het aantal besmettingen neemt exponentieel toe. Waar kennen we dat ook weer van..? Staatsbosbeheer stelt alles in het werk om de schade die deze vervelende (bomen-)ziekte in het Horsterwold aanricht beperkt te houden. Kan zoiets overwaaien, richting bebouwde kom? We hopen vurig van niet. Of… ja, tóch! Maar dan in die andere betekenis, die ene Trump zo gemakkelijk uitkomt: “Het waait wel over…”