Afbeelding
Anita Westers

Windpark Zeewolde komt boven maaiveld, eerste turbinefundering klaar

Algemeen

ZEEWOLDE - De bouw van Windpark Zeewolde gaat gestaag verder. Tot nu toe zijn er wegen aangelegd en is het transformatorstation zo goed als af. Daarnaast heeft het werk voornamelijk in de grond plaatsgevonden. Maar nu is het zover dat er gewerkt wordt aan de turbinefunderingen boven het maaiveld. 

De eerste fundering is inmiddels helemaal klaar. “Windpark Zeewolde wordt nu meer en meer zichtbaar. Met de bouw van de eerste funderingen komen we boven het maaiveld en als in het voorjaar de eerste turbines in het gebied komen, wordt het pas echt indrukwekkend. De bouw ligt goed op schema, maar we houden er uiteraard rekening mee dat Corona nog roet in het eten kan gooien. Tot nu toe vallen de gevolgen mee en is de voortgang prima”, aldus directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma. 

De funderingen van de turbines verschillen per type. De fundering van een van de turbines langs de A27 is inmiddels helemaal klaar. Dit is de grootste fundatie die Windpark Zeewolde bouwt. Het is opgebouwd uit ca. 130 ton staal en 670 m3 beton dat in twee fases is gestort. Het beton komt vanuit een betoncentrale in Almere. Hiervoor waren ca. 75 betonvrachtwagens nodig.