Annie Dekker-van Braak
Annie Dekker-van Braak Eigen foto

Dorpspionier Annie Dekker-van Braak (72) overleden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Dorpspionier Annie Dekker-van Braak is maandag 25 januari op 72-jarige leeftijd overleden. Ze was al geruime tijd ziek.

Annie Dekker-van Braak en haar man Henk zijn beiden afkomstig uit het Utrechtse Veenendaal. Met hun beide kinderen Henri en Wilco verhuisden ze later van Amersfoort naar Harderwijk. Henk verrichtte begin jaren ‘80 technisch onderhoud op bungalowpark Harderwold. In Zeewolde kreeg hij tevens mogelijkheden om bij de vrijwillige brandweer te komen, maar dan moest hij wel inwoner van deze plaats worden. Zo kwam de familie Dekker in februari 1984 aan het Flevoplein nummer 12 te wonen. Beroemd is de kus die Annie bij de sleuteloverdracht kreeg van staatssecretaris Gerrit Brokx (1933-2002), die bij die gelegenheid te gast was in het (toen) jongste dorp van Nederland. Henri en Wilco werden vervolgens de eerste ‘dorps’-kinderen van (destijds nog) lagere school ’t Wold. Aanvankelijk werkte Annie bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, waar zij de functie van informatrice kreeg. In de beginjaren van Zeewolde werd Annie daarnaast het manusje-van-alles van de Zeewolder Krant. Ze bezocht nieuwe inwoners om hen te enthousiasmeren een abonnement op de weekkrant te nemen, schreef artikelen, wierf advertenties, maakte foto’s en draaide haar hand er ook niet voor om op maandagochtend nog even naar Nijkerk te fietsen om de laatste kopie weg te brengen. Tevens was Annie twaalf jaar lang kosteres van de Christelijke Gereformeerde Maranathakerk. Aanvankelijk hield het kerkgenootschap diensten in basisschool De Regenboog, in februari 1988 volgde de verhuizing naar het gebouw aan de Gelderseweg. Annie werd ook bekend als taxichauffeur bij Wortman. Dit werk deed ze zestien jaar. Jaren van 125.000 km waren geen uitzondering. Een bekende rit was die van Zeewolde naar het ziekenhuis in Almere. “Er waren klanten die speciaal naar haar vroegen, omdat zij altijd van die rustgevende muziek bij zich had”, vertelt echtgenoot Henk. Door dit alles was Annie een bekende verschijning in Zeewolde. Het was dan ook niet vreemd dat zij op 14 juni 1988 deel uitmaakte van het twaalf dorpsgenoten tellende gezelschap dat een ontmoeting had met koningin Beatrix in de Driesterrenkeet (een voorloper van De Meermin).

Annie Dekker-van Braak was al enige tijd ernstig ziek. Rond de kerstdagen verslechterde haar gezondheidstoestand in snel tempo, waarna zij op maandagochtend 25 januari kwam te overlijden. De begrafenisplechtigheid vond vanwege de coronamaatregelen vrijdag 29 januari in besloten kring plaats.

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56