Bridget Grabijn
Bridget Grabijn Eigen foto

Zeewolder jongeren nemen deel aan Nationaal Jeugddebat

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Vanaf woensdag 14 april vond de 26e editie van het Nationaal Jeugddebat plaats. Niet in de Tweede Kamer in Den Haag, maar via een livestream die ministers, staatssecretarissen en jongeren in het hele land met elkaar verbond. Zo’n honderd jongeren voelden bewindspersonen aan de tand over actuele zaken en droegen daarbij ideeën en oplossingen aan. Tot de deelnemende jongeren behoorden Lydia Muis en Bridget Grabijn, beiden derdejaars leerling van het gepersonaliseerd leren op RSG Levant in Zeewolde.

De afgelopen maanden werden de jongeren klaargestoomd door oud-deelnemers aan het NJD. Zij werden opgedeeld in vier fracties: Fractie Blauw, Rood, Geel en Groen. De fracties kwamen een aantal keren online bij elkaar om samen een voorstel te schrijven. Elke fractie bereidde op basis van het thema haar eigen voorstel voor, waarin op zoek werd gegaan naar de belangrijkste problemen en oorzaken. Aan de hand daarvan formuleerden ze een oplossing, die ze in een debat aan de bewindspersonen voorlegden. Fractie Blauw beet op woensdag 14 april de spits af en ging met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in gesprek over discriminatie. Fractie Rood volgde die dag met een debat over voedselverspilling met minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Donderdag 15 april mocht Fractie Geel staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het vuur aan de schenen leggen in een debat over de balans tussen online en offline. Fractie Groen sloot de Jeugddebatreeks die middag af met een gesprek met minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) over schoolstress. De onderwerpen van de debatten waren uitgekozen door de jongeren zelf en pasten bij veelbesproken thema’s van het afgelopen jaar. Hierbij kan worden gedacht aan de Black Lives Matter-beweging, de sluiting van de scholen door de coronacrisis en klimaatacties.

Lydia Muis zat in de fractie Blauw en ging in discussie met minister Grapperhuis, Bridget Grabijn uit de fractie Geel ontmoette staatssecretaris Blokhuis. “Ik kende hem eigenlijk helemaal niet”, vertelt Bridget eerlijk. “Maar m’n moeder zei dat het wel een bekend iemand uit de politiek was.” De beide dames deden na het Provinciaal Jeugddebat in januari mee aan de trainingsdagen die hun vanuit het NJD werden aangeboden. Ook hier speelde corona hun parten. Bridget: “Normaal zijn er twee cursusdagen in een kasteel, nu moest het allemaal online. Verder zou het debat anders in de Tweede Kamer zijn geweest en dat mocht nu ook niet.” Ondanks de goede voorbereiding voelde Bridget zich wel wat zenuwachtig. “Omdat ik bang was dat ik iets niet goed zou zeggen of niet meteen het antwoord zou weten en je weet dat het live te volgen is, maar ook dat het terug te zien is via YouTube, dus dat was wel iets om je zenuwachtig over te maken.” Fractie Geel had plannen gemaakt voor een balans tussen online en offline en een project om penvrienden te stimuleren. Blokhuis was volgens Bridget beslist geïnteresseerd. “Hij vond dat we ons als fractie goed hadden voorbereid, maar hij arriveerde iets te laat, waardoor we te weinig tijd hadden om hem te overtuigen.” Alle deelnemers aan het debat kunnen drie jaar lang begeleider worden bij het NJD. “Voor mij was het een leuke ervaring, maar ik zie mezelf nog niet als begeleider”, besluit Bridget.