Afbeelding
Gastvrije Randmeren

Gevaarlijke en onveilige situaties op randmeren door wildgroei waterplanten

Algemeen

REGIO ā€“ Door goed water- en natuurbeleid in de randmeren is de hoeveelheid waterplanten enorm toegenomen. Zoveel dat het onbeheersbaar is geworden met als gevolg dat de wateren dichtgroeien. ā€œMaaien van de waterplanten helpt niet meerā€, laat Egge Jan de Jonge als voorzitter van de Gastvrije Randmeren weten in een interview op Omroep Flevoland. ā€œDe randmeren rond Flevoland hebben een grote herinrichting nodig.ā€ .

Met de wildgroei aan waterplanten in ondiep vaarwater, dat daardoor dicht groeit, komt niet alleen de veiligheid in het geding maar levert het ook grote economische schade op. De Jonge geeft aan dat er een onveilige situatie is ontstaan voor onder meer schippers. Schroeven draaien vast, havens raken onbereikbaar. Maar ook voor zwemmers leveren de waterplanten gevaarlijke situaties op; zij kunnen er in verstrikt raken. Daarnaast is ook de waterkwaliteit in gevaar door terugkerende blauwalg. 

Om de meren bevaarbaar, veilig en schoon te houden, zijn grote investeringen nodig. Investeringen die de getroffen 4 provincies (Flevoland, Noord-Holland, Utrecht en Gelderland) en 16 gemeenten (samenwerkingsverband Gastvrije Randmeren), die grenzen aan de randmeren, niet op kunnen brengen. Daarom deden zij gezamenlijk, gesteund door de waterrecreatie, een oproep aan het Rijk. 

De oproep draait om de volgende drie punten: 

- tegengaan van waterplantengroei
- uitdiepen en verbreden van vaargeulen
- waarborgen van de waterkwaliteit

Om vaargeulen bevaarbaar en veilig te houden is het verzoek aan het Rijk om in totaal 27,8 kilometer aan vaarwegen te verbreden en te verdiepen. 

Lees hier een samenvatting van het positionpaper.

Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30